Secretaris-generaal VN: “Onderzoek nodig naar ‘catalogus van wreedheden’ in Oekraïne”

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft donderdag opgeroepen tot een onderzoek naar de “catalogus van wreedheden” die begaan zijn in Oekraïne. Guterres lanceerde de oproep op een bijeenkomst van de Veiligheidsraad over de “straffeloosheid” voor de misdaden die gepleegd zijn sinds de Russische invasie.

Rutger Luiten
Bron: BELGA

Volgens Guterres zijn de verslagen van de humanitaire diensten van de VN “een catalogus van wreedheden”. Het gaat over standrechtelijke executies, seksueel geweld, foltering en andere onmenselijke en vernederende handelingen van burgers en oorlogsslachtoffers, zei Guterres bij de start van de vergadering. Ook de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov was daarbij aanwezig. 

“Alle beschuldigingen moeten onderzocht worden”, zei Guterres. “De daders moeten verantwoordelijk gehouden worden tijdens rechtvaardige en onafhankelijke gerechtelijke procedures. De slachtoffers en hun families hebben recht op rechtvaardigheid en genoegdoening. De zeven voorbije maanden werden gekenmerkt door een onbeschrijfbaar lijden en droefheid.”

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Koeleba, kreeg voor de vergadering vragen van journalisten over de aanwezigheid van Lavrov in de zaal. Hij zei dat hij aan enige ‘social distancing’ zou doen. 

De procureur van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, neemt ook deel aan de vergadering. Het Strafhof opende een onderzoek in Oekraïne naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Het onderzoek ging al een paar dagen na de Russische invasie op 24 februari van start.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer