©  Liesbet De Waele

Tieners over de wereld. Jules (15): “Iedereen heeft tegenwoordig een mening en dat wordt ook van iedereen verwacht”

Het nieuwe schooljaar, die nieuwe klas ... September is uit de startblokken geschoten: heftige tijden voor de schoolgaande jeugd. Billie haalde tien tieners voor de lens en liet hen openhartig vertellen over hoe het is om tiener te zijn. Wat zijn hun angsten, hun dromen? Hoe kijken zij naar de wereld? In deze aflevering: Jules (15) uit Antwerpen

Er zijn zo veel soorten pubers, maar één ding hebben we gemeen schappelijk, denk ik: we weten niet echt wat we aan het doen zijn. Niet dat volwassenen per se weten wat ze aan het doen zijn, maar ze geven mij toch de indruk dat ze tevreden zijn. Ik denk dat pubers daarnaartoe willen, naar weten wie je bent en wat je doet en dat je daarmee tevreden bent. Ik denk dat ik zelf nu wel tevreden ben.”

Soms val ik ergens uit de boot. Dat komt hard aan, maar op lange termijn denk ik: misschien kan het geen kwaad om die vriendschap stilletjes los te laten. Vriendschappen houden me vaak bezig. Een band die verwatert, dat is oké, maar ik denk daar lang over na. Onlangs bleef een vriendin slapen die ook uit elkaar was gegroeid met iemand. Door er met haar over te praten viel er een last van mijn schouders.”

Iedereen heeft tegenwoordig een mening en dat wordt ook van iedereen verwacht. Dat is niet altijd even goed, want daardoor luisteren we niet meer goed naar elkaar. Jongeren worden ook niet begeleid in het vormen van een mening. Er is zo veel fake news op sociale media en zo weinig factchecking. Op sociale media moet alles altijd kort zijn, waardoor het niet mogelijk is om genuanceerd te zijn. Vandaar dat ik altijd even nadenk voor ik er iets opzet.”

In mijn scoutsgroep was ik even het enige meisje. De jongens konden zich snel en fel uitdrukken, ik had het gevoel dat ik me constant moest verdedigen. Tot ik niet langer wou zwijgen omdat ik een meisje ben. Sindsdien heb ik altijd mijn mening uitgesproken. In het begin rolden ze wel eens met hun ogen, maar uiteindelijk was het snel oké. Als je voelt dat iets niet juist is of je een andere mening hebt, moet je er iets van zeggen. Dat heeft voor mijn persoonlijke groei veel uitgemaakt. Omdat ik mij vaker mengde in gesprekken, ben ik nog beter in de groep opgenomen, ook al had ik vaak een andere mening. Je moet het gewoon eens durven. Ook al vergt het in het begin een beetje lef.”

Mocht ik minister mogen worden, zou ik minister van Feminisme worden. Andrew Tate (controversiële influencer en zelfverklaard vrouwenhater, red.) is alomtegenwoordig en het is gek hoeveel mensen uit mijn dichte omgeving zeggen: Ja, maar hij zegt toch ook juiste dingen. Maar uiteindelijk zegt hij ook zo veel foute dingen en heeft hij wel mensen aangerand! Gek hoe jongeren niet verder nadenken dan wat ze op TikTok zien. Dat hij nu geblockt is, is goed. Maar er moet wel duidelijk uitgelegd worden waar om het niet oké is wat die man zegt. Hetzelfde met F.C. De Kampioenen. Ik vind het goed dat er afleveringen verwijderd worden, maar het moet duidelijk zijn waarom ze dat doen.”

De kracht van lezen mag je niet onderschatten. Ik probeer veel te lezen om mijn mening nog meer te nuanceren. Mijn favorieten zijn Het jaar van het magisch denken, Normale mensen en We moeten allemaal feminist zijn. Lezen brengt voor mij een soort extra wijsheid op lange termijn. Natuurlijk heb ik het wel eens moeilijk om mijn gsm aan de kant te leggen en een boek te nemen. Maar het begint bij het beseffen hoeveel tijd je op je gsm zit. Dan heb je ook de mogelijkheid om er iets aan te doen.”

Mijn ideale dag? Ik hou van vroeg opstaan, maar dat lukt niet altijd. Als ik de energie heb, ga ik eerst lopen. Dan lees ik een boek, leer ik Spaans of ga ik naar Brussel met de trein. Ik heb wel graag wat actie. In de avond ga ik met vrienden in de buurt iets drinken. Je moet leuke dingen niet al tijd te ver zoeken. Hou het simpel.”

 ©  Liesbet De Waele

Wie is ...

JULES

Geboortejaar: 2007 Leeftijd: 15 jaar Woonplaats: Antwerpen Studie: 4de middelbaar, Latijn-Grieks

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws