© Archief

19-jarige carjackers overvallen Genkse vrouwen om “joint te roken in warme auto”

De rechter in Tongeren veroordeelde dinsdag een jongeman met borderlinestoornis tot een autonome probatiestraf omdat hij tot driemaal toe een auto probeerde te carjacken in Genk. Zijn vriendin moet een werkstraf van 170 uren uitvoeren. Op het moment van de feiten, nu drie jaar geleden, waren ze amper negentien. Omdat het fris was buiten, wilden ze een auto stelen om lekker warm een joint te roken. Nadien zouden ze met de wagen naar Nederland vluchten omdat hun minderjarige vriendin niet terug naar haar instelling wilde waar ze eerder die dag was ontsnapt.

ShDf

Drie jongeren, waarvan een minderjarig meisje dat ontsnapt was uit een instelling, hingen op 26 september 2013 rond in het centrum van Genk. Omdat het wat frisjes was, kregen ze het plan om een auto te stelen. De jongen nam het heft in handen en zocht de mogelijke slachtoffers uit.

Eerst probeerde hij op de parking aan het sportcentrum een vrouw te overmeesteren. Hij sloeg haar met een ijzeren staaf terwijl ze net ingestapt was in de wagen. Het slachtoffer had nog net de kracht om haar auto in eerste versnelling te zetten en weg te rijden. Omdat de eerste poging mislukt was, probeerden de drie het een uurtje later opnieuw. “Een vrouw werd met haar Citroën C3 staande gehouden door de jongeman”, aldus de procureur. “Ze draaide haar raampje open waarop ze drie messteken in haar arm kreeg. Ook zij is nog kunnen wegrijden.” Ze blijkt voor 10 procent arbeidsongeschikt door de verwondingen die ze opliep. De beklaagden moeten haar een schadebedrag van 23.446 euro. Bij een derde slachtoffer gebruikte de man hetzelfde trucje, maar de bestuurder van de wagen reed meteen weg toen hij zag dat de beklaagde een mes vasthad.

Smoorverliefd

“Hij werd onder druk gezet door zijn vriendin”, aldus de advocaat van de toen 19-jarige tiener. “Mijn cliënt heeft een mentale achterstand en was smoorverliefd op het meisje.”

Ook het OM wees eerder in de richting van de meerderjarige vrouw. “Ze zei hem ‘als je die auto niet steelt, ben je me niet waard’ waardoor meneer dat gewoon gedaan heeft. Het mes waarmee de jongen het tweede slachtoffer toetakelde, stak na de arrestatie in de rugzak van de vrouw.” Toch blijft het meisje tot op heden vertellen dat zij niets met de carjackingen te maken heeft. “Ik zat verstopt in de struiken terwijl hij de feiten pleegde. Ik heb er niets van gezien en ik had nooit gedacht dat hij dit zou doen, laat staan iemand zou verwonden.”

Haar advocaat vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënte is dom en naïef geweest, maar ze heeft zelf niemand neergestoken en niemand proberen bestelen.” Toch is de rechter van mening dat zij wel degelijk schuld heeft aan de carjackingen. Zij moet een taakstraf van 170 uren uitvoeren. Haar vriend krijgt de zogenaamde autonome probatiestraf waardoor de man gedurende twee jaar voorwaarden moet naleven. Doet hij dit niet, dan moet hij voor een jaar de cel in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer