©  Van Roey Vastgoed

Splitskopen: nu het appartement betalen, en binnen zeven jaar de grond

Eerst enkel een nieuwbouwwoning kopen, en pas binnen zeven jaar de grond moeten afbetalen: dat is de nieuwe formule ‘splitskopen’ die een projectontwikkelaar aanbiedt. Het lagere bedrag de eerste jaren moet het voor kopers betaalbaarder maken. “Er valt iets voor te zeggen, maar je moet je over enkele zaken wel goed informeren”, zegt notaris Jelle Van Hove.

Silke Remmery

“Split-It” heet de formule van projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed. Ze lanceerden het eerder bij een project in Deinze, en nu weer bij een nieuwe woonbuurt in Puurs. Kandidaat-kopers van een van de 95 nieuwe appartementen en 5 woningen zullen ervoor kunnen kiezen om eerst enkel de woonst aan te kopen, en pas binnen de zeven jaar de grondwaarde te vereffenen.

LEES OOK. Steeds meer mensen hebben moeite om hypotheek te krijgen, projectontwikkelaar speelt daarop in

De formule moet de drempel verlagen om nieuwbouw te kopen “en zorgen dat de kosten beter in tijd gespreid kunnen worden”, zegt Catherine Vangilbergen van Van Roey Vastgoed. “Vandaag stellen veel banken twintig procent eigen inbreng als voorwaarde om een hypothecaire lening te kunnen geven. Voor veel mensen betekent dat dat ze noodgedwongen blijven huren, ook al hebben ze een goeie job en een meer dan behoorlijk inkomen.”

De nieuwe woonbuurt in Puurs ©  Van Roey Vastgoed

Die lagere inbreng én lagere maandelijkse aflossing in de eerste jaren klinkt aanlokkelijk, maar met splitskopen komt ook een duidelijk contract. Eén die afspraken maakt over de prijs van de grond, die over die zeven jaar wel in waarde blijft stijgen. “Kopers betalen de prijs die we vandaag met hen afspreken. Daar is een jaarlijkse verhoging van grondwaarde ingerekend, dus dat is meer dan de grond vandaag zou kosten”, zegt Vangilbergen. En dan is er ook nog een maandelijkse bijdrage omdat de woonst gebouwd is op andermans grond. “Afhankelijk van de grootte en hoogte van het appartement, tussen de 70 en 100 euro per maand. Maar dan woon je wel in een energiezuinige woning. In een bestaande woning met D- of E-label zou het verschil op je energiefactuur misschien groter zijn.”

Die zaken maken het volgens Jelle Van Hove van Notaris.be duurder dan wanneer je alles in één keer zou betalen. Toch valt voor het concept wel iets te zeggen, vindt hij. “Omdat het een grotere groep mensen toegang geeft tot de vastgoedmarkt, ook zij met minder financiële middelen. Al moeten kopers wel een bedenking maken: weet dat je over zeven jaar nóg een pak geld moet betalen, waarvoor je financiële discipline aan de bak moet leggen. Als je ervan uitgaat dat je over zeven jaar meer zal verdienen en je verliest je job, is je financieel plan gedwarsboomd.”

Wat als je niet kan betalen?

Van Hove raadt ook aan om het contract goed te laten nalezen, zodat kopers weten wat ze tekenen. “Wat met de stijging van de grondwaarde, of registratierechten omdat je twee keer koopt? En wat als je over zeven jaar niet kan betalen?”

 ©  Van Roey Vastgoed

Geen ondenkbaar scenario. Want schuilt in de formule niet het gevaar dat je nu iets koopt waar je over zeven jaar ook nog niet de centen voor hebt? Vangilbergen zegt: “Als het na zeven jaar niet lukt om de grond te kopen, staat het de mensen vrij de woning weer te verkopen of bieden wij aan om die woning weer over te kopen.”

In Deinze, waar sinds juni woningen van hen te koop staan, is nog niets verkocht met de gesplitste formule. “Er is wel interesse, maar mensen hebben net te weinig eigen vermogen. Als je écht geen spaargeld hebt, is deze formule ook niet de oplossing. Je moet iéts van eigen inbreng hebben om een hypothecair krediet te kunnen krijgen.”