©  Sven Dillen

Voordeliger energie verbruiken? PXL en UHasselt zoeken via datatool uit wanneer dat kan

Hasselt -

Onderzoekers van UHasselt en Hogeschool PXL Smart ICT willen gegevens van slimme elektriciteitsmeters uit heel Vlaanderen verzamelen om zo een beeld te krijgen over het verbruikspatroon van zowel gezinnen als bedrijven.

Dirk Jacobs

“We hebben een akkoord met Fluvius om de gegevens te gebruiken, maar we hebben toch toestemming nodig van de meterhouders zelf om hun gegevens te kunnen gebruiken, ook al verloopt alles anoniem via de EAN-nummers”, zeggen onderzoekers Koen Gilissen en Robin Schrijvers van PXL Smart ICT.

“We kunnen gegevens van mensen zonder en met batterij gebruiken”, zegt prof. dr. Michael Daenen (UHasselt/Energyville). “We hebben die van minstens een duizendtal gezinnen gedurende 2 jaar nodig.”

Zijn dit dan geen vijgen na Pasen, nu de energierekening nu dreigt te ontsporen? “Je kan dat zo zeggen, maar mensen - zeker met een digitale meter - kunnen zelf hun verbruik monitoren en bijsturen. Ons doel is tot een datatool te komen die aangeeft wanneer het interessant is om je toestellen in te schakelen of auto op te laden - en dus energie te verbruiken -, rekening houdend met de opstart van de factuur op basis van het capaciteitstarief. Het enige verschil is dat mensen die een thuisbatterij hebben slim moeten omgaan met hun ‘pieken’, terwijl gezinnen die een batterij in huis hebben, de luxe hebben de keuzes van verbruiksmomenten vrij te kiezen. Daarom is het belangrijk dat ook bedrijven mee in het project stappen. Hun gegevens bepalen immers mee de verbruikspieken.”

Wie wil meewerken moet registreren op https://digitalenergy.pxl.be . Wie deelneemt en op de hoogte wil blijven van het onderzoek, kan dat melden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer