Frietjes met mayonaise en pizza zijn niet alleen lekker, maar mogelijk ook pure porno voor je brein: dit is waarom
Wanneer we lekker eten zien, wordt dat wel eens omschreven als ‘food porn’. En de keuze voor die term is niet toevallig. Net als jouw fascinatie om naar video’s van smeuïge pizza’s of krokante frietjes te kijken. Amerikaanse wetenschappers hebben per ongeluk een nieuw hersengebied ontdekt dat heel gevoelig blijkt voor foto’s van voedsel. Welk soort eten lokt de meest intense reactie uit? En hoe komt het dat we er zo intens op reageren?
Onderzoekers aan de technologie-universiteit MIT ontdekten eerder al dat bepaalde delen in onze hersenen gespecialiseerd zijn in het herkennen en onthouden van gezichten, plaatsen, lichamen en woorden. Om daarover meer te weten te komen, lieten ze acht vrijwilligers naar 10.000 verschillende afbeeldingen kijken. Daarbij namen de wetenschappers telkens een hersenscan. Wat bleek? Niet alleen gezichten of woorden doen iets met ons brein, maar ook voedsel. Een ontdekking waar ze dus per ongeluk op stootten tijdens een ander onderzoek.
Gefrituurde kip maakt ons gelukkiger dan een hond
Foto’s van eten activeren namelijk neuronen of zenuwcellen in de hersenen. Iets wat gebeurt in de visuele cortex, een deel van het brein dat visuele informatie verwerkt en aan de achterkant van je hoofd ligt. “We waren hier erg verbaasd over”, zegt hoofdwetenschapper Meenakshi Khosla. “Voedsel is namelijk op visueel vlak geen homogene categorie. Appels, maïs en pasta zien er bijvoorbeeld allemaal volledig anders uit. En toch reageren onze proefpersonen op dezelfde manier op deze voedingsmiddelen.”
Om die theorie extra te testen, legden de onderzoekers vergelijkbare afbeeldingen van eetbare en oneetbare items naast elkaar. Denk aan een banaan en een gele maan. “Dat idee kwam van een virale tweet, waarin bagels worden vergelijkt met honden”, vertelt Khosla al lachend. “Ook de labradoodle vertoonde plots een opvallende gelijkenis met gefrituurde kip. En die chihuahua leek een beetje op een muffin.”
Lees verder onder de foto.
Grappige vergelijkingen, maar de conclusie van hun nieuwe test was zeker niet om te lachen. opnieuw zagen ze namelijk bepaalde neuronen in de hersenen van de proefpersonen die geactiveerd werden bij het kijken naar het echte eten. Een andere activatie was waarneembaar bij het kijken naar non-food.” In andere woorden: de gefrituurde kip bracht meer ‘excitement’ teweeg in het brein dan de schattige labradoodle.
Gefrituurde kip brengt meer ‘excitement’ teweeg in het brein dan een schattige labradoodle.
Belevingsaspect
Ook opvallend - toch voor weinigen waarschijnlijk minder verrassend - is dat de hersenen sterker bleken te reageren op een smeuïge pizza vol kaasdraden dan op foto’s van rauwe groenten of fruit. “De hersenen reageerden sterker wanneer we relatief ‘nieuwe voeding’ zoals donuts, snoep, pizza of frietjes lieten zien", klonk het bij de onderzoekers. Daarom vermoeden ze dat er een belevingsfactor verbonden is aan de intense reactie in het brein bij het zien van dit soort eten. “Mogelijk spelen factoren zoals bekendheid en voorkeur of afkeer van een bepaald voedingsmiddel ook een rol”, besluiten ze. Het kan zijn dat je door de video of foto te zien, bijna kan ervaren hoe het voélt of ruikt om dat gerecht in de buurt te hebben.
Die frietjes met mayonaise en die pizza zijn dus écht porno voor je brein. Waarom ons brein precies zo reageert is nog niet 100 procent duidelijk. De onderzoekers plannen nieuwe tests in hun labo in om hierop verder te gaan. En ondertussen helpen wij graag aan dat onderzoek door nog meer #foodporn-video’s op het TikTok te bekijken. Een moelleux die mooi de chocolade eruit laat lopen, iemand?
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen