Arbeidseconoom Stijn Baert neemt het Nederlandse initiatief om de overstap van deeltijds naar voltijds werken te belonen onder de loep.
Volledig scherm
PREMIUM
Arbeidseconoom Stijn Baert neemt het Nederlandse initiatief om de overstap van deeltijds naar voltijds werken te belonen onder de loep. © Wannes Nimmegeers

Kan een bonus voor voltijds werken personeelstekort in zorg en onderwijs wegwerken? “Bij lage inkomens wel, en de bonus moet te zien zijn op het loonbriefje”

Het Nederlandse parlement wil dat de regering spoed zet achter de invoering van de zogenaamde voltijdsbonus, een extraatje voor wie meer uren wil gaan werken. Dat zou het personeelstekort in de zorg en het onderwijs moeten lenigen. Kan zo’n model ook in ons land werken?

16 reacties

  • Geert Vlietinck

    1 jaar geleden
    Het verschil tussen werkenden en niet werkenden (doppers en ziekenkas)moet groter bovendien kan het niet dat deze categorie evenveel pensioen krijgt of iemand die 43 jaar gewerkt heeft.
  • Johny vanderlinden

    2 jaar geleden
    Investeer op de werkvloer en wat minder in experts en bureauwerk.
  • Kris Tyteca

    2 jaar geleden
    Ik heb 38 jaar voltijds nacht gewerkt, de eerste jaren aan 10% extra, nu toch al aan 36% en 56 % enkel de zondag. Een job die jou zowel mentaal als fysiek "kraakt"...Zelfs als nachtdienst niet aanvaard als zwaar beroep! Het uitsterven van het beroep voorspelde ik reeds 10 jaar. Te weinig volk op werkvloer. Nu vinden ze inderdaad geen meer maar ooit was dit te voorkomen. Geen gehoor van de overheid.
  • Tara van de cappelle

    2 jaar geleden
    Ik werk 25 jaar in de zorg . Het enige die volgens mij echt helpt is meer personeel om de job die we met hart en ziel doen te blijven volhouden. De studietijd die nu 4 jaar is en het onderwaarderen van de graduaat opleiding helpt niet om die helpende handen aan te trekken! Laat verpleegkundigen doen waarvoor ze opgeleid zijn ipv van uren aan administratie te geven. Op de duur meer tijd doorgebracht aan computer dan aan bed.
  • Jef Lois

    2 jaar geleden
    Gisteren is er na het laat avond nieuws door de voorzitter van MR gezegd wat een leerkracht met 10 jaar dienst netto verdiend nl. 2500 euro per maand voor 8,5 maand werken/ jaar dus die hebben zeker geen bonus nodig.