Een beeld van de Genkse fabriek Aperam.
Volledig scherm
Een beeld van de Genkse fabriek Aperam. © REUTERS

Aperam Genk sluit voor een week: eerste bedrijf dat beroep doet op tijdelijke werkloosheid door energiecrisis

GenkDe Genkse ­fabriek van de roestvrijstaalgroep Aperam is het eerste Belgische bedrijf dat aangeeft gebruik te willen maken van het nieuwe stelsel van tijdelijke werkloosheid in het kader van de energiecrisis. Dat schrijft De Standaard. De federale regering ­besloot nog maar vorige week vrijdag om dat vanaf 1 oktober in te voeren.

  1. Zo vergaat het klokkenluider van sportschool, jaar na Whatsappgroep van ‘pestende’ leraars: “Mogelijk moeten ze op 1 september opnieuw samenwerken”
    PREMIUM

    Zo vergaat het klokkenlui­der van sport­school, jaar na Whatsapp­groep van ‘pestende’ leraars: “Mogelijk moeten ze op 1 september opnieuw samenwer­ken”

    “Hij is misschien naïef geweest. Maar hij zou het wel opnieuw doen.” Een jaar geleden werden acht leerkrachten van de Hasseltse sportschool tegelijk geschorst, nadat een pak berichten uit hun Whatsappgroep ‘De 12' was gelekt. ‘Puur racisme, homofobie, discriminatie en bodyshaming’, stelde de advocaat van de klokkenluider. Vandaag kent iedereen zijn straf, al zijn er nog enkele leraars naar de Raad van State gestapt. Hoe blikt de bewuste klokkenluider terug op die periode? “Wat altijd onderbelicht is gebleven: mijn cliënt wilde het algemene pestgedrag op de werkvloer aankaarten”, zegt zijn advocaat Michiel Van Kelecom.
    Hasselt
  2. EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
    Mijnenergie

    EnergyVisi­on introdu­ceert gratis zonnepane­len met goedkoper stroomcon­tract: een interessan­te formule?

    Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet.
  1. Van kaderfunctie naar de cel: man (70) bedreigt verplegers, OCMW-medewerkers én eigen advocaat: “Zelfs vanuit de gevangenis blijft hij feiten plegen”
    PREMIUM

    Van kaderfunc­tie naar de cel: man (70) bedreigt verplegers, OCMW-medewer­kers én eigen advocaat: “Zelfs vanuit de gevangenis blijft hij feiten plegen”

    Decennialang bekleedde J. (70) een hooggeplaatste functie bij de Waterwegen, maar sinds zijn echtscheiding is zijn leven in een negatieve spiraal terechtgekomen. Nu staat hij voor de rechter, met een aanklacht die zelfs een ervaren magistraat doet huiveren. Hij wordt beschuldigd van het bedreigen en aanvallen van verplegers tot OCMW-medewerkers, en zelfs zijn eigen advocaat. “Ze moeten van mij geen schrik hebben”, wuifde de beklaagde zelf de ernst van de zaak weg. Zijn slachtoffer zagen dat anders. “Hij dreigde ermee mijn appartement in brand te steken.”
    Maasmechelen
  2. Wijnroute van 200 kilometer door Limburg en Vlaams-Brabant: “Vlaanderen heeft méér dan goede bieren”
    PREMIUM

    Wijnroute van 200 kilometer door Limburg en Vlaams-Bra­bant: “Vlaanderen heeft méér dan goede bieren”

    Vlaanderen en Nederland rollen een unieke wijnroute uit. De ‘wijnstraat’ wordt een toeristische regio waarin wijn, erfgoed én cultuur centraal staan. Het kasteel van Leut, de stroopfabriek van Borgloon én het kasteel van Horst in Vlaams-Brabant zullen drie van de in totaal zes hoofdhaltes worden. “Je hoeft niet naar Frankrijk om prachtige kastelen en wijndomeinen te vinden”, klinkt het.
    Maasmechelen