© Marc Verachtert

Plus ArtikelDe Groenman

Ze zijn zoveel beter voor het milieu en de biodiversiteit: sterkmakers voor een natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen winnen terrein. Logisch, ze zijn zoveel beter voor milieu en biodiversiteit en gaan voor spontane charme en veelzijdigheid. Onze Groenman neemt u mee naar Nijlen en plukt er ideeën om elke tuin meer ecologisch in te richten.

Marc Verachtert

Een natuurlijke tuin mag wel degelijk vorm en lijn hebben en de mens centraal zetten. Dat blijkt ook hier in Nijlen. De tuin is ontstaan op een tekentafel/tekencomputer, van Sofie Van Linthout van Achilleatuinen en werd door een tuinaannemer, Lefinjo uit Herentals, gerealiseerd. Alles wat er is ademt natuur en respect voor milieu.

Groot groen bewaard

Bestaand groen werd maximaal bewaard © Marc Verachtert

Het was de tuin die Nathalie en Jan over de streep trok om deze woning te kopen. “Een huis kan je steeds en altijd naar je hand zetten, wachten tot bomen groot zijn vraagt veel geduld!” Dat bestaande groen is dan ook zogoed mogelijk bewaard, al waren ze niet allemaal streekeigen. Zie de zwarte of Canadese pruim (Prunus nigra) en nog meer de Magnolia of beverboom en de laurierkers of paplaurier (Prunus laurocerasus). Maar ze waren er en bij respect voor natuur hoort zonder meer respect voor wat er is en leeft.

Zowel hard als groen

Verharding, maar dan wel waterdoorlatend © Marc Verachtert

De tuin is comfortabel breed, 11 meter, maar ook erg lang. 80 meter zelfs. Sofie deelde hem op in zones die evolueren van ingericht voor dagelijks gebruik, over meer natuurlijkheid tot puur natuur achteraan met zelfs een mini-voedselbosje. Naast de woning ligt een keitjesveld. Het vervangt een vroeger nog groter oppervlak wateronvriendelijke verharding. Vandaag creëert het waterdoorlatende dolomietveld ruimte voor alle gebruik, van individuele luierplek tot plek om te barbecueën met veel vrienden en familie maar evengoed mogelijkheid om fietsen te stallen of eens een keertje de auto tot in de tuin te rijden. Enkele moestuin- en kruidenbakken gaan voor een groen accent en brengen lekkers tot dicht bij de woning

Tweede leven voor steen

Uitbraakmateriaal werd maximaal herbruikt © Marc Verachtert

De kasseien die vroeger een heuse weg tot ver in de tuin trokken en tegels die een immens terras vormden kregen zoveel als mogelijk een herbestemming in eigen tuin. De kasseien vormen nu een pad naast de woning en gidsen naar een terras onder een pergola met blauwe regen (Wisteria sinensis). Het nieuwe terras combineert kasseien en betontegels en wat restte aan betontegels ligt nu al stapstenen in het gazon en bindt zo huis en tuin tot een geheel.

Kleurig gazon, laag en hoog

Met randen en paadjes is de bloemenweide deel van de tuin © Marc Verachtert

Ja er is gazon in de tuin, een kruidengazon. Het wordt zo vaak als nodig gemaaid om een functioneel groentapijt te hebben, maar niet verder dan nodig. Vanaf de notenboom tot aan de kippenren genieten grassen en kruiden gestuurde vrijheid. Het is een mengsel van streepzaad, biggenkruid, madeliefjes en rode en witte klaver en omdat deze zone zowat de overgang vormt tussen heuse gebruikstuin en doorgedreven natuurlijkheid, worden de randen van de bloemenweide en enkele paadjes af en toe korter gemaaid. Daarmee is duidelijk te zien dat dit echt wel tuin is.

Zwemmen in natuurlijk water

Hydrolyse gaat voor natuurlijk en gezond water © Marc Verachtert

Zwemmen in de tuin, het hoort er hier bij. Een zwembad is echter niet natuurlijk en een zwemvijver schrikte af omwille van de biofilm, zeg maar de groenaanslag die zich vastzet op de wanden. De tuinaannemer installeerde dus een bio-zwembad. Het water daarvan wordt gezuiverd en ontsmet door hydrolyse; een proces waarbij uit het zwemwater zuurstofwater wordt geproduceerd om daarmee vuil te laten samen vlokken en het te kunnen wegfilteren. Zoek niet naar een rolluik dat het zwemwater wanneer dan ook afsluit. Het is een bewuste keuze van Nathalie en Jan. Zij wilden dat het water altijd als ‘vijver’ zichtbaar is en kan bezocht worden door tuinvogels en andere beestjes.

Info:Verder kennismaken met deze tuin kan in het TV-Tuinenprogramma Van Droom tot Tuin. Uitzendingen een week lang vanaf zondag (bij PlattelandsTV om 10.30 u en 15 u, bij Eclips TV om 17 u). De uitzendingen kunnen ook herbekeken worden viahttps://tuinaannemer.be/tuinideeen/tuinprogramma-van-droom-tot-tuin

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws