Monsterfacturen in de bus: "Ik betaal de factuur van mijn ouders en zet mijn eigen leven op pauze"

Jongeren die hun ouders financieel moeten helpen, met een zaklamp naar de wc gaan om energie te besparen of gewoon in de kou moeten leven. Heel ons land gaat gebukt onder de peperdure energiefacturen. Ook jongeren hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Welke gekke maatregelen nemen we nu al, en wat kunnen we nog doen om de winter door te komen? Kaoutar Oulichki (26), Emilia Vannieuwenhuyse (22) en Jeroen Baets (35) getuigen in een nieuwe aflevering van de jongerenpodcast "Snapt ge mij nu?".

"Snapt ge mij nu?" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé. Aurélie gaat in gesprek met jonge twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. Zo laat ze elke stem in het debat horen. De podcast is beschikbaar op alle podcastkanalen en op VRT MAX. 

Luister hier naar de aflevering:

Ik ben de noodoplossing van mijn ouders. Ze hadden er liever geen gebruik van gemaakt, maar op dit moment is het een kwestie van overleven. 

Kaoutar Oulichki

De ouders van Kaoutar Oulichki (26) hebben een voorschotfactuur van 670 euro in de bus gekregen, in plaats van 250 euro. Dat kunnen zij niet betalen, en dus heeft Kaoutar voorgesteld om bij te springen. "Mijn papa is met pensioen en mijn mama verdient niet veel", zegt ze. Kaoutar woont nog thuis en is aan het sparen om zelf een huis of appartement te kopen, maar dat staat nu op een lager pitje. "Mijn leven stopt hier een beetje door. Ik was van plan om voor mijn 28e het huis uit te zijn en een eigen leven te leiden, maar ik word volgende maand 27 en zie dit niet meer gebeuren. Ik ben de noodoplossing van mijn ouders. Ze hadden er liever geen gebruik van gemaakt, maar op dit moment is het een kwestie van overleven. Dan ben ik liever de persoon die ervoor zorgt dat ze een normaal leven kunnen leiden en dat ze niet in de kou zitten."

We wonen in een groot huis dat niet goed geïsoleerd is, maar we kunnen er niets aan doen want we zijn huurders.

Emilia Vannieuwenhuyse

Ook Emilia Vannieuwenhuyse (22) doet heel wat moeite om haar energiefacturen te drukken. "Ik ga bijvoorbeeld 's avonds naar de wc met de zaklamp van mijn gsm, die ik dan kan opladen aan het nachttarief." Emilia woont in een cohousing van 4 personen, en haar voorschot zou stijgen naar 3.765 euro. Dat kan ze niet betalen. "We wonen in een groot huis dat niet goed geïsoleerd is, maar we kunnen er niets aan doen want we zijn huurders", zegt ze. "En de huisbaas is ook niet bereid om er iets aan te doen." Emilia moet rondkomen met een uitkering van 1.200 euro en kan die voorschotten er dus niet bijnemen. "Ik zit thuis met een burn-out door mijn vorige job. Bij een energieleverancier ironisch genoeg. In het begin was het een veelzijdige job en deed ik het supergraag. Maar toen de prijzen stegen, moest iedereen op de klachtendienst werken. Daar werd ik constant uitgescholden en zelfs bedreigd."

Mijn grootste frustratie is dat mensen veel te veel betalen, energieleveranciers woekerwinsten maken en de overheid wat zit te ploeteren in de marge.

Jeroen Baets

Jeroen Baets (35) werkt voor Energent, een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie die mensen helpt om hun verbruik te doen dalen. "Wij zien dagelijks mensen die aan het flippen zijn door de energiecrisis", zegt hij. "Mijn grootste frustratie is dat we nu in een situatie zitten waarin mensen veel te veel betalen, energieleveranciers woekerwinsten maken en de overheid wat zit te ploeteren in de marge." Volgens Jeroen moet dáár vooral ingegrepen worden. Hij is wel van mening dat de energieprijzen voor de crisis te laag waren. "Tussen 2014 en 2021 zijn we enorm verwend geweest met de gasprijzen. Voordien lagen die veel hoger, maar we zijn dat precies allemaal vergeten. Dat heeft mensen niet gestimuleerd om te renoveren of om minder te verbruiken." Een lichtpunt in deze crisis volgens Jeroen is dus wel dat we bewuster omgaan met ons verbruik, en dat is goed voor het klimaat. "Maar kwetsbare gezinnen zouden sowieso altijd gesteund moeten worden om de rekeningen betaalbaar te houden."

Wat wil jij horen in een volgende aflevering? Stuur jouw suggesties via DM naar de Instagrampagina van VRT NWS.

Meest gelezen