©  BELGA

Tiende WK voor Jasper Stuyven die vaak een cruciale rol speelde: “Wereldkampioen afleveren staat nog op mijn bucketlist”

Voor Jasper Stuyven is het de tiende keer dat hij aan de start staat op een wereldkampioenschap. In zijn allereerste editie pakte hij meteen het goud bij de juniors, maar ook daarna kleurde hij doorgaans altijd wel mee de race. Aan de vooravond van nummer tien, blikken we met hem terug én vooruit.

Stijn Joris

1 – WK juniors in Moskou (Rus) 2009 – 1ste plek

“1 fles alcohol voor 20 renners”

“Het was er meteen boenk op. We hadden dan ook een hele goede groep die veel samen koerste: Waeytens, Wellens, De Bie, Van Keirsbulck… De ploeg hing goed aan mekaar. Veel van Moskou hebben we wel niet gezien. We mochten enkel op het parcours trainen en werden er zelfs in escorte naartoe begeleid. Alleen na de wedstrijd hebben we eventjes over het Rode Plein gewandeld, maar de bondscoach vertrouwde de omgeving niet echt, dus we mochten niet uit het hotel. Daar hebben we dan maar een klein feestje gebouwd op de gang met renners van andere nationaliteiten. Een zatte bedoening moet je je daar zeker niet bij voorstellen. We moesten het stellen met één fles alcohol voor 20 renners.”

2 – WK juniors Offida (Ita) 2010 – 3de plek

“Vooraf te zwaar voor mij”

“Een heel lastige omloop waarvan vooraf gezegd werd dat hij te zwaar zou zijn voor mij. Het draaide ook echt uit op een afvallingskoers. In de laatste ronde ging Le Gac en ik had alleen Jens Adams nog bij mij. Er werd uiteraard naar ons gekeken en de samenwerking was niet optimaal waardoor hij voorop bleef. Het werd dus nog een derde plek en ik ben blij dat ik het voor mekaar kreeg om bij de juniors twee keer het podium te halen. Wat me ook nog bijbleef is dat ik na de verkenning voorspelde dat Danny Van Poppel die toen erg roekeloos koerste in een gevaarlijke bocht zou vallen en dat is in de eerste ronde ook effectief gebeurd. (grijnst) We waren toen niet de beste vrienden, maar intussen wel hoor.”

3 – WK beloften Valkenburg (Ned) 2012 – 51ste

“Minstens 100 keer Cauberg op gereden”

“In die wedstrijd reden we met een man of zeven weg, maar doordat de wind op kop stond, bleven we niet weg. Uiteindelijk heb ik de sprint aangetrokken en Tom Van Asbroeck pakte de bronzen medaille. Ik had die koers tot in de puntjes voorbereid. Ik studeerde toen voor kiné in Hasselt en verbleef op weekdagen vaak bij mijn vriend en toenmalig renner Jorne Carolus. Valkenburg was niet veraf, dus ik heb toen onnoemelijk veel toerkes op dat parcours gereden omdat ik het wilde uittesten in alle weersomstandigheden. Vooraf heb ik minstens 100 keer de Cauberg opgereden. De wereldtitel van Gilbert heb ik wel op tv moeten volgen. Na de beloftenwedstrijd gingen we gewoon naar huis.”

4 – WK beloften Firenze (Ita) 2013 – 25ste

“Baaldag doorgespoeld met feestje”

“Naar dat WK toe was ik echt heel goed in de aanloop, maar de dag zelf raakte ik geen meter vooruit. Met heel de selectie hadden we toen niet de beste benen. Ik was de eerste Belg en dat pas op de 25ste plek. Ik ging nochtans uit van een plek in de top tien en hoopte te kunnen mee te doen voor de regenboogtrui, maar dat zat er uiteindelijk dus niet in. De ontgoocheling was groot, maar we hebben die pagina dan maar omgedraaid door een feestje te bouwen en alles goed door te spoelen.”

5 – WK ploegentijdrit Ponferrada (Spa) 2014 – 7de

“Verdiende ook selectie voor wegrit”

“Ik zat dat jaar niet in de selectie voor de wegrit en ik vond dat ik dat nochtans echt verdiende. Ik reed een supergoede Vuelta in mijn eerste jaar als prof en bij de Belgen kenden niet veel jongens een goed najaar. Die ploegentijdrit was wel een leuk alternatief. Ik zat met echte kanonnen als Cancellara, Sergent en Kristof Vandewalle in de ploeg. Ik heb afgezien, ik zat achter Kristof en voor Fabian in de trein, maar heb wel mijn deel van het werk kunnen doen. We werden zevende en daar was niets mis mee. Ploegen zoals BMC en Quick-Step investeerden veel meer in tijdrijden. Voor ons zat er niet meer in.”

6 – WK elite Doha (Qat) 2016 – 24ste

“Heel heet, geen volk, wel leuk”

“Het was daar heel warm, er is heel hard gekoerst, maar het leverde ook een medaille voor Tom (Boonen red.) op. Je reed er wel voor niemand want er was geen publiek, maar de koers was op zich wel leuk. We wisten dat het een waaierfestival zou worden en het was zaak om met zoveel mogelijk volk in de eerste waaier te zetten. Dat was best plezant. Oli (Naesen red.), Jens (Keukeleire red.) en ik zijn in de finale op kop blijven rijden tot de meet. Aan 50 per uur rondjes afmalen. Niet heel spannend, maar wel vollen bak. In ons hotel hebben we achteraf met alle Belgen op de medaille van Tom geklonken. Hij zorgde altijd wel voor de sfeer. Dus er is wel wat afgelachen.”

7 – WK elite Bergen (Nor) 2017 – 89ste

“Saaiste WK”

“Een heel jaar lang werd er ons een koud en nat WK voorspeld en uiteindelijk moesten we op een zonnige en warme dag koersen. Het parcours was ook pittiger dan vooraf beschreven. Op de laatste klim zat de wind tegen waardoor Greg (Van Avermaet red.) en Phil (Gilbert red.) niet echt konden aanvallen. In de laatste ronde kwam ik achter een val terecht waardoor ik de finale moest missen. Wat mij betreft het saaiste WK. Het parcours was ook helemaal niet zo mooi. Als je dan een hele dag niets moet doen en ze je in de laatste ronde verhinderen om je rol te spelen, dan valt dat tegen.”

8 – WK elite Imola (Ita) 2020 – DNF

“Geklopt door sterkere renner”

“Een echte klimkoers, maar ik wou graag mee omdat Wout titelkandidaat was. Hij wist ook wel dat ik hem goed kan beschermen in de grote groep. Ik weet wel altijd goed positie te kiezen en te houden in het peloton. Toen de koers ontplofte in de voorlaatste ronde, zat mijn werkdag er op. Ik zag er niet meteen de meerwaarde in van die hele steile klim nog een keer te doen, enkel om te finishen. Ik ben dus ook gewoon afgedraaid en heb niet uitgereden. Er was wel wat ontgoocheling binnen het team na de tweede plek van Wout, maar we reden een supergoede koers en werden geklopt door een sterkere renner (Alaphilippe red.).”

9 – WK elite Leuven (Bel) 2021 – 4de

“Naast bekroning in thuisstad gegrepen”

“Eén van de mooiste dagen uit mijn leven, zelfs niet alleen mijn carrière, maar ook een enorme ontgoocheling. We gingen uiteraard voor Wout, maar dat ik toen ik in een goede positie terecht kwam om een medaille te halen, deed het wel zeer dat dat niet lukte. Voor ons als ploeg zou dat nog niet genoeg geweest zijn, maar voor mij als renner zou het wel een bekroning geweest zijn om dat in mijn thuisstad te verwezenlijken. De donderdag nadien heb ik de knop kunnen omdraaien richting Roubaix. Een grote ontgoocheling, maar niet zo groot als toen ik in de tweede rit van de Tour van 2016 op 400 meter van de streep werd teruggepakt. Daar heb ik grotere fouten gemaakt die me niet alleen een Tourrit, maar ook geel, wit, groen en de bollen kostten. Daar heb ik de hele Tour nog slecht van geslapen.”

10 – WK elite Wollongong (Aus) 2022 - ??

“Denk niet eens zelf aan podium”

“We hebben een enorm sterke ploeg en gaan de komende jaren steevast een titelkandidaat hebben. Een wereldkampioen mee helpen afleveren staat absoluut op mijn bucketlist. We hebben twee renners ter beschikking die in vorm zijn en dan is het logisch dat je voor twee kopmannen opteert. Momenteel denkt er geen haar op mijn hoofd aan om straks zelf op dat podium te staan, maar dat was vorig jaar ook niet het geval en toen was ik zelfs nog plan B. Ik ga 100 procent mijn werk doen en hopelijk valt het deze keer onze kant op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer