YouTube laat geen reacties toe op video’s van Michiel (24): “Ze zien mij als een kind”

Michiel Vandeweert (24). ©  Boumediene Belbachir

Diepenbeek -

Met de regelmaat van de klok post Michiel Vandeweert (24) uit Diepenbeek vlogs en gamevideo’s op YouTube. Maar reageren op die video laat YouTube niet toe. “De automatische detectie ziet mij als een kind”, zegt de twintiger, die progeriapatiënt is.

Thomas Jansen

Een vlog vanop vakantie in Egypte of een video waarop te zien is hoe hij Call of Duty speelt. Michiel Vandeweert, die aan de verouderingsziekte progeria lijdt, post regelmatig een video op YouTube. “Als vlogger is het pas echt leuk als je ook interactie kan hebben met je volgers”, vertelt Michiel. “Maar wanneer ik een video online zet, duurt het maar vijf minuten of YouTube zet de mogelijkheid om te reageren uit.”

Intussen weet Michiel ook waar het precies misgaat. “YouTube heeft automatische systemen om kinderen te beschermen. Zo moet je, wanneer je een video uploadt, ook aangeven of de content bedoeld is voor kinderen of niet. Ik maak helemaal geen content voor kinderen, maar YouTube herkent mij op basis van de beelden wel als een kind. Daarom worden de reacties automatisch uitgeschakeld. Ik kan die wel weer aanzetten, maar dat duurt maar even. Kort daarna grijpt YouTube opnieuw in. Na zo vijf, zes keer te proberen, lukt het dan uiteindelijk soms toch.”

Grappig

Een gamevideo van Michiel. Reageren is niet mogelijk. ©  YouTube

De 24-jarige Michiel wordt op die manier alweer geconfronteerd met zijn aandoening. “Ik kan niet zeggen dat ik erdoor gekwetst ben, want ik vind het zelfs een beetje grappig”, vertelt hij. “Maar het is wel heel vervelend. Die reacties van kijkers maken het net leuk.”

Na een oproep via Instagram kwam Michiel al in contact met YouTube. Daar wordt bevestigd dat ze het probleem willen aanpakken. “We hebben inderdaad manieren om kinderen te herkennen om hen te beschermen, maar dit kan niet de bedoeling zijn”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer