HEMA pakt uit met opvallend rookworstbier: zit er echt worst in je blikje?
Bier met worst: een combinatie die bij een gezellig aperitief zeker niet misstaat. Dat dachten ze bij de Nederlandse winkelketen HEMA ook. Zij wagen zich daarom aan de opvallende keuze om beide smaken te combineren in één: ze lanceren met brouwerij vandeStreek een exclusief rookworstbier met 5,5 procent alcohol. En... het is nog eens vegan ook. Hoe kan dat?
Voor HEMA is het niet de eerste keer dat ze bier brouwen. Zo ontwikkelde de winkelketen vorig jaar samen met de Amsterdamse brouwerij Lowlander een biertje gebaseerd op de HEMA-tompouce, een bekend Nederlands gebakje. Het resultaat was toen een fruitig biertje met een romige schuimkraag en de smaken van vanille en framboos.
Een slokje rookworst
Nu gaat HEMA nog een stapje verder in bierland. Ze maken in samenwerking met brouwerij vandeStreek, bier op basis van een oeroud Nederlands product: rookworst. Als biersoort is ervoor gekozen om een Weizen te brouwen. Dat is een licht en fris biertje, op basis van tarwe. Het bier krijgt de ‘rooksmaak’ door een techniek genaamd ‘Rauchweizen’ toe te passen tijdens het brouwproces. “Door het gebruik van de juiste rook geeft het bier de ervaring van een verse HEMA-rookworst in je glas”, klinkt het.
En alsof dat nog niet opvallend genoeg is, is het bier ook nog eens volledig vegan. Door de rooktechniek komt er geen vlees aan te pas. “We vonden het belangrijk om een mooi gebrouwen bier te maken zonder gimmicks zoals echte worsten in de ketel”, vertelt Ronald van de Streek, medeoprichter van de brouwerij.
Het ligt vanaf zaterdag 24september in alle Nederlandse HEMA’s. In België is het online verkrijgbaar. Voor een blikje betaal je €2,50. Niet slecht voor een aperitiefhapje en drankje in één.
Poll
Zou jij van het rookworst-bier proeven?
-
Ja, lekker. (34%)
-
Nee, ik hou het liever bij de Belgische klassiekers. (66%)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen