Turkije zegt bewijzen over schuld van Gülen te hebben

Een Turkse parlementaire delegatie heeft enkele bewijzen naar voor gebracht die moeten aantonen dat opposant Fethullah Gülen, die in de VS woont, wel degelijk achter de mislukte staatsgreep van 15 juli zit. Dat heeft de delegatie gezegd op een persconferentie na een bezoek van drie dagen aan ons land.

De Turkse delegatie had hier contacten met Belgische parlementsleden, het ministerie van Buitenlandse Zaken en internationale ngo's. Ze werd geleid door Sena Nur Celik van de AK-partij van president Erdogan, maar telde ook een vertegenwoordiger van de republikeinse oppositiepartij CHP en van de rechts-nationalistische MHP. De Koerdische HDP was ook uitgenodigd, maar was daarop niet ingegaan, was te horen.

Als delegatieleidster voerde Sena Nur Celik het hoge woord. Ze ontkende dat de oppositie in Turkije monddood wordt gemaakt. "Er is persvrijheid, maar natuurlijk geeft journalistiek geen immuniteit voor misdrijven die worden begaan. Zeker als de misdaad zo erg is als terrorisme.  De journalisten die worden vervolgd worden niet vervolgd voor hun beroepsactiviteiten, maar voor de manier waarop ze hun beroep gebruiken om andere doelen te bereiken."

De woordvoerster verwees ook naar de noodtoestand die in Frankrijk is uitgeroepen na de aanslagen van 13 november vorig jaar. "Deze maatregel is genomen in overeenstemming met de internationale normen, de Turkse grondwet en de rechtstaat." Ze benadrukte ook dat wie onschuldig blijkt te zijn ook weer zal worden vrijgelaten.

Bewijzen

De beweging van Fethullah Gülen werd een "staat in de staat" genoemd, en er werden voorbeelden aangehaald die moesten aantonen dat Gülen inderdaad achter de mislukte staatsgreep van vorige maand zat. "Deze organisatie gebruikte onwettelijke methodes om in publieke instellingen binnen te dringen", zei Sena Nur Celik. "We wisten dat hun leden daar zaten, de inlichtingendiensten hadden al onderzoek gedaan naar de mensen die banden hebben met die groep." Daarmee bevestigt ze dat de lijsten met op te pakken figuren al voor de staatsgreep bestonden. "Dat onderzoek is niet pas na 15 juli begonnen."

Een van de bewijzen blijkt een bekentenis van een stafchef te zijn die zou hebben toegegeven dat hij al was gerekruteerd toen hij op de schoolbanken zat op een Gülen-school. Het bewijsmateriaal bestaat volgens Sena Nur Celik uit bekentenissen van coupplegers en bewijsmateriaal verzameld door de Turkse inlichtingendienst. Ze zei ook nog dat er rechtstreekse contacten met Pennsylvania (waar Gülen verblijft, nvdr.) zijn geweest op de avond van de staatsgreep.

"Ontgoochelend"

Op de persconferentie was ook nog te horen dat Turkije het niet bepaald apprecieert dat het westen zo weinig solidariteit toont na de mislukte coup, die Ankara gelijkstelt met een terreurdaad. "We weten allemaal hoeveel solidariteit is getoond na de aanslagen in Frankrijk. Dat is niet gebeurd hier, en ik moet zeggen dat dit erg ontgoochelend is."

Meest gelezen