© AVRO/TROS

Experimentele behandeling redt leven van 61-jarige

Een experimentele behandelmethode heeft het leven van de 61-jarige Bart Vissers uit het Nederlands Limburgse Valkenburg gered. Hij is de eerste Nederlander wiens leven is gered door behandeling met zogenaamde bacteriofagen.

Vissers raakte vier maanden geleden in coma waarna zijn arts overging op de experimentele behandeling met bacteriofagen. Dat zijn zijn virussen die bacteriën te lijf gaan.

Het bericht van zijn succesvolle herstel komt nu pas naar buiten omdat zijn artsen eerst zeker wilden weten dat Vissers hersteld was.

HerstelSerge Jennes behandelde Vissers. Hij vertelt blij verrast te zijn door het snelle herstel. De arts moest voor de behandeling een beroep doen op artikel 37 van het Verdrag van Helsinki voor de behandeling. In dat verdrag staat dat er, met toestemming van de patiënt, experimentele medicijnen mogen worden toegediend als er geen enkel ander middel meer werkt.

Bacteriofagen worden ontwikkeld in een laboratorium. De levensreddende faag van Vissers werd gekweekt in in het laboratorium van het Militair Hospitaal Koningin Astrid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer