Foto: Belga

Snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur voor vrachtwagens op E17 in Gentbrugge op komst? Beslissing kan snel vallen

Vlaanderen wacht op positief advies van de politie en stad Gent om een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur door te voeren voor het vrachtverkeer op het E17-viaduct in Gentbrugge. Binnenkort zou de beslissing al moeten vallen. 

Het E17-viaduct snijdt Gentbrugge, een deelgemeente van Gent, doormidden en zorgt er al decennia voor de nodige problemen. Het bouwwerk kreeg recent een grondige renovatiebeurt om te vermijden dat er nog brokstukken naar beneden zouden komen. In één beweging werd ook geprobeerd om de geluidshinder te beperken door nieuwe schermen te plaatsen, geluidsarme voegen te gebruiken tussen de wegdelen én stillere wegverharding te gebruiken. Dat helpt een beetje, maar actiecomité Viadukaduk vroeg Vlaanderen om nog een stap verder te gaan met een extra snelheidsbeperking voor vrachtverkeer.  

Het vrachtverkeer nog trager laten rijden kan de geluidsoverlast fors verminderen

Hans Verbeeck via Viadukaduk

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) liet in een brief aan het comité weten dat een snelheidsverlaging naar 70 kilometer per uur voor vrachtwagens technisch haalbaar is. 

Uit een schriftelijke vraag van parlementslid Stephanie D'Hose (Open VLD) blijkt nu dat er al snel een beslissing volgt. "Het is enkel wachten op een advies van de stad en de federale politie. Dat kan er heel binnenkort al komen." De politie moet analyseren of een snelheidverlaging voldoende veilig is en moet ook aantonen dat de maatregel te handhaven valt. 

Op het viaduct geldt voor alle verkeer nu al een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur, om de geluidsoverlast te beperken. Een verdere verlaging zou enkel voor vrachtwagens gelden. "We kijken uit naar de beslissing, voor ons kan ze op korte termijn een enorm verschil maken", zegt Hans Verbeeck van actiegroep Viadukaduk.

De toekomst van de brokkelbrug

Verbeeck benadrukt dat het overleg over de toekomstplannen van het viaduct op dit moment heel vlot loopt. Alle betrokken partijen onderzoeken een oplossing op lange termijn. Er loopt een studie en er liggen verschillende scenario's op tafel. 

Algemene snelheidsbeperking voor vrachtverkeer in Gent?

Als de snelheidsverlaging naar 70 kilometer per uur voor vrachtverkeer er komt, is het mogelijk ook de opmaat naar een bredere aanpak. Er gaan al langer stemmen op om de snelheid van het vrachtverkeer op alle Gentse (snel)wegen te beperken.

Meest gelezen