Evacuatie van 135 bejaarden uit hun assistentiewoningen in Schoten: schade na brand van vannacht is toch te groot

In Schoten zijn alle bewoners van de 110 assistentiewoningen Schuttershof geëvacueerd. De schade aan onder meer het elektriciteitsnetwerk is te groot na de brand van vannacht. Daarom krijgen de bewoners tijdelijk bij familie een onderkomen, of in een woonzorgcentrum in de buurt. 

Na verdere controles vandaag, blijkt dat de schade na de brand in de ondergrondse garages van assistentiewoningen Schuttershof te groot is. Volgens burgemeester Maarten de Veuster werkt zowel het elektriciteits- als het communicatienetwerk niet meer naar behoren. Ook is de werking van het branddetectiesysteem niet meer gegarandeerd, en is het te gevaarlijk voor de bewoners om in hun woningen te blijven. 

Om de evacuatie van de bejaarden zo vlot mogelijk te laten verlopen, werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. Veel bewoners werden opgehaald door hun familieleden. De hulp van het Zorgbedrijf Antwerpen werd ook ingeroepen om plaatsen te voorzien in woonzorgcentra in de buurt voor wie geen alternatief heeft. 

Hoelang het zal duren vooraleer de bewoners terug kunnen komen, valt af te wachten. De komende dagen en weken zullen specialisten eerst de situatie in de gebouwen moeten bekijken. Daarna moet bekeken worden hoe vlug de herstellingen kunnen plaatsvinden. Ook de oorzaak van de brand is nog niet bekend. 

Meest gelezen