Foto: Radio 2

Grafbeeld Isabella van Bourbon eindelijk terug thuis in Antwerpse kathedraal

In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is gisteravond de terugkeer gevierd van het 15e-eeuwse grafbeeld van de Bourgondische hertogin Isabella van Bourbon, de vrouw van de toenmalige graaf van Vlaanderen. Het bronzen beeld werd meer dan 10 jaar in bruikleen gegeven. Op het grafmonument stonden ook kleine bronzen beeldjes van wenende familieleden van de hertogin, waarvan een groot deel verdwenen is. 

Onder veel belangstelling werd gisteravond in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal een plechtigheid gehouden, ter ere van de terugkeer van het gotische grafmonument van Isabella van Bourbon. Zij was de vrouw van de hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen, Karel de Stoute, en ze stierf in Antwerpen. 

Hun dochter Maria liet een praalgraf maken in de Michielsabdij in Antwerpen. "Zij was daar begraven en de abdij is ontmanteld aan het begin van de 19e eeuw. Het grafmonument is verdeeld geraakt over Europa en de stoffelijke resten zijn ook spoorloos verdwenen", vertelt pastoor Bart Paepen. Haar grafmonument, waar 10 jaar aan gewerkt werd,  kreeg een plaats in de kathedraal. Sinds 2009 lag het in het Museum M in Leuven, maar nu is het beeld terug te bewonderen in de kathedraal. "We zijn heel blij dat we de terugkomst van het praalgrafbeeld van Isabella van Bourbon hebben mogen vieren, op 25 september, de verjaardag van haar overlijden in 1465", aldus Bart Paepen.

Foto: Radio 2

Wenende beeldjes

Om de tombe stonden 24 beeldjes van rouwende familieleden en voorouders, zogenoemde pleurants. "10 van die bronzen beeldjes liggen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar dacht men aanvankelijk dat het Hollandse edelen moesten voorstellen, maar ze bleken dan toch hun oorsprong te hebben in de pleuranten van Isabella’s praalgraf. Jaren later was er een hereniging tussen beweners en ligbeeld in datzelfde Rijksmuseum. We hebben besproken om minstens tijdelijk die pleuranten naar hier te krijgen maar dat was een te moeilijke oefening en dus dat zal vooralsnog jammer genoeg nog niet mogelijk zijn", zegt directeur Christian Devos.

Ik doe een oproep aan iedereen om op zolder uit te kijken naar bronzen beeldjes uit de 15de eeuw

Pastoor Bart Paepen

Pastoor Paepen hoopt de rest van de beeldjes ooit terug te vinden. "Er zijn een heleboel die nog niet terecht zijn, dus een oproep aan iedereen om op zijn zolder uit te kijken naar bronzen beeldjes uit de 15e eeuw, want dat is echt een schat als je die vindt." 

Foto: Radio 2

Het grafbeeld is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Kathedraal.

Meest gelezen