Protesten in de Iraanse hoofdstad Teheran (links) en de 20-jarige Hadis Najafi die door de politie werd doodgeschoten (rechts).
Volledig scherm
Protesten in de Iraanse hoofdstad Teheran (links) en de 20-jarige Hadis Najafi die door de politie werd doodgeschoten (rechts). © AFP/Twitter

Gemoederen in Iran lopen hoog op nadat politie opnieuw 20-jarige vrouw doodschiet te midden van protestgolf

In Iran zorgt de dood van een jonge vrouw – reeds de tweede in amper enkele weken tijd – voor grote verontwaardiging. De 20-jarige Hadis Najafi werd doodgeschoten door de Iraanse politie tijdens een van de vele protesten naar aanleiding van het overlijden van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij werd mishandeld omdat ze haar hijab niet correct zou hebben gedragen. Beelden van Najafi, die nu geprezen wordt als verzetssymbool, worden massaal gedeeld op sociale media. Volgens een ngo zijn er in Iran minstens 76 mensen om het leven gekomen bij manifestaties.

  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhuizen uit vrees voor Russische aanvallen

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhui­zen uit vrees voor Russische aanvallen

    Lees hier al het nieuws terug van vrijdag 26 april over de oorlog in Oekraïne. Griekenland zegt dat het geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne zal leveren. De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky, die beschuldigd wordt van het zich toe-eigenen van staatsgrond voor hij deel uitmaakte van de regering, heeft zijn ontslag ingediend. Rusland heeft “enkele tientallen” tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Wit-Rusland. En Oekraïne gebruikte voor het eerst langeafstandsraketten met bereik van 300 kilometer, heimelijk gestuurd door de VS.
  2. Rusland zegt trein met westerse wapens getroffen te hebben, Oekraïne ziet voorbode van nieuw offensief
    34

    Rusland zegt trein met westerse wapens getroffen te hebben, Oekraïne ziet voorbode van nieuw offensief

    Het Russische leger zegt een trein met westerse wapens getroffen te hebben die onderweg was naar het front in de Oekraïense provincie Donetsk. Er werd echter niet verduidelijkt om welk soort tuigen het ging. In Charkiv zou dan weer een trein met Oekraïense soldaten en hun materieel onder vuur genomen zijn. Bewijzen daarvan ontbreken voorlopig, maar een Oekraïense functionaris vreest wel dat de aanvallen op de spoorweginfrastructuur de voorbode zijn van een nieuw offensief.