Luc Sels, rector KU Leuven

Rector KU Leuven bij start academiejaar: "Universiteit speelt centrale rol op vlak van duurzaamheid" 

"Het academiejaar 2022-2023 moet het duurzame jaar van de KU Leuven worden", dat heeft Luc Sels, de rector van de universiteit gezegd bij de openingsceremonie van het academiejaar. "Als universiteit hebben wij een centrale rol te spelen op vlak van duurzaamheid en de klimaattransitie", aldus Sels. Hij vraagt inspanningen van de studenten, maar ook de universiteit zelf onderneemt actie: tegen 2027 moet de uitstoot van de gebouwen met 50 procent verminderd worden.

In studentenstad Leuven is het nieuwe academiejaar - zoals de traditie het voorschrijft - gestart met een stoet der togati. Professoren en andere genodigden wandelden in traditionele toga's van de Universiteitshallen in de Naamsestraat naar de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt, waar een eucharistieviering plaatsvond. Enkele honderden mensen woonden de viering bij. Daarna ging de stoet naar de Pieter De Someraula voor een academische zitting.

Bij de start van dit nieuwe academiejaar roept rector Luc Sels de studenten onder meer op om dit academiejaar fysiek terug te keren naar de lessen, maar hij heeft ook opvallend veel aandacht voor duurzaamheid en klimaatopwarming"Het academiejaar 2022-2023 moet het duurzame jaar van de KU Leuven worden", aldus Sels. 

"Als universiteit hebben wij een centrale rol te spelen op vlak van duurzaamheid en de klimaattransitie. Niet alleen vanuit ons onderzoek en ons onderwijs kunnen we aan de transitie bijdragen, maar ook vanuit onze eigen bedrijfsvoering."

"We moeten de studenten ook wijzen op de uitdagingen die hen te wachten staan", zegt Sels in het VRT NWS Journaal:

Videospeler inladen...

In juni van dit jaar keurde de universiteit een plan goed om energie te besparen. Het doel is om de CO2-uitstoot van gebouwen tegen 2027 met vijftig procent te verminderen in vergelijking met 2006. Voor het eerst geldt dit doel voor het volledige gebouwenpatrimonium van de KU Leuven, inclusief campussen, Alma-uitbatingen, studentenresidenties en kinderdagverblijven. 

Het gasverbruik in oude historische gebouwen wil de KU Leuven met 80 procent verminderen, dankzij een combinatie van isolatie en een hybride verwarmingssysteem, met een warmtepomp en een gasketel voor de echt koude dagen.

Voorts wil Sels dit academiejaar aandacht besteden aan het uitbouwen van het leerplichtonderwijs. Daarbij denkt de rector concreet aan het inzetten op de lerarenopleidingen van de universiteit, om zo bij te dragen aan het wegwerken van het lerarentekort. Ook levenslang leren blijft hoog op de agenda staan van de universiteit.

Een derde belangrijke thema voor de KU Leuven is het universitaire ziekenhuis. De "unieke positie" van UZ Leuven als onderzoeks- en innovatiecentrum wil de rector verder consolideren en garanderen. Ook de samenwerking met andere ziekenhuizen en universiteiten probeert hij te verstevigen.

"Laat Leuven bruisen", roept rector Sels de studenten tot slot op. "Doe dat met respect voor elkaar en met respect voor de omgeving, maar laat Leuven bruisen. Er zijn twee moeilijke jaren geweest, jullie hebben het verdiend."

Meest gelezen