Geen Vlaams begrotingsakkoord en dus ook geen extra steunmaatregelen, middenveld reageert teleurgesteld: "Dit is gênant" 

Het uitblijven van een Vlaams begrotingsakkoord en de bijhorende steunmaatregelen kan op weinig begrip rekenen bij de middenveldorganisaties. "Dit is gênant", klinkt het bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Technologiefederatie Agoria wijst erop dat de Vlaming "in deze tijden vooral nood heeft aan perspectief." Ondernemersorganisatie Unizo roept de regering op tot actie: "Laat het geen Oktoberverklaring worden."

Het uitblijven van een Vlaams begrotingsakkoord kan op weinig begrip rekenen. Niet alleen de Vlaamse oppositie laat van zich horen, maar ook middenveldsorganisaties reageren teleurgesteld.  

"Dit is echt gênant", klinkt het bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). "Het was de uitgelezen mogelijkheid om eindelijk met een sterk signaal  te komen voor onze zelfstandigen, maar dit zorgt voor nog meer sluitingen in plaats van een greintje perspectief", aldus woordvoerster Saskia De Leeuw. 

"Dit is pure partijpolitiek op de kap van de mensen, en dan nog in volle crisis." Het NSZ hoopt dat de Vlaamse regering zich deze week nog herpakt "met concrete en doeltreffende maatregelen voor zelfstandigen in nood".

Laat het geen 'Oktoberverklaring' worden

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder Unizo

Ondernemersorganisatie Unizo reageert teleurgesteld op het uitblijven van een Vlaams begrotingsakkoord. "De ernst van de situatie gaat boven politiek gebakkelei", klinkt het bij gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. Hij betreurt dat "hoogdringende maatregelen" voor ondernemers achterwege blijven. 

"Met alle begrip dat politieke keuzes moeilijk zijn, ondernemers willen duidelijkheid of en hoe ondernemen nog mogelijk is in dit land. Politici, neem snel uw verantwoordelijkheid en zorg voor oplossingen", zegt de Unizo-topman. "De Vlaamse regering nam de voorbije weken ruim haar tijd om maatregelen uit te werken, maar het blijft wachten op duidelijkheid. Laat het geen 'Oktoberverklaring' worden."

"De tijd dringt, federale maatregelen volstaan niet"

Het breekpunt van de onderhandelingen bleek het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Een thema dat ook bij de Gezinsbond hoog op de agenda staat. "Dat is voor ons een belangrijk dossier en wij vinden het jammer dat een partijpolitieke impasse ertoe leidt dat er nog steeds geen maatregelen zijn", zegt algemeen directeur Jeroen Sleurs. "En dat terwijl gezinnen en bedrijven die dringend nodig hebben." 

De tijd dringt, klinkt het bij de Gezinsbond. "In mei zat al een op de vier gezinnen aan zijn spaargeld en uit recent onderzoek blijkt dat een op de drie gezinnen het ondertussen moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit kan echt niet langer wachten." 

Het Netwerk tegen Armoede betreurt vooral het feit dat er nog altijd geen Vlaamse energiemaatregelen zijn genomen voor de armsten in onze samenleving: "De urgentie is enorm groot en de federale maatregelen en het sociaal energietarief volstaan helemaal niet om de koopkracht van mensen die onder de armoedegrens leven, te verstevigen",  zegt Heidi Degerickx.

"Wij wachten vol ongeduld op een beslissing van de Vlaamse regering over het Groeipakket en pleiten voor een versteviging van de sociale toeslag daarin. Zo komen de middelen ook echt terecht bij de gezinnen die op dit moment niet rond komen."

BEKIJK - De Gezinsbond en het Netwerk tegen Armoede reageren ontgoocheld:

Videospeler inladen...

Technologiefederatie Agoria: "Nood aan geruststelling en perspectief"

Ook technologiefederatie Agoria had meer verwacht van de Vlaamse regering: “We hebben uiteraard begrip voor de moeilijke situatie waarin de laatste rechte lijn van de onderhandelingen moest worden gevoerd, maar willen ook wijzen op het feit dat de Vlaamse bedrijven en gezinnen wachten op een sterk signaal van de Vlaamse regering en in deze tijden vooral nood hebben aan geruststelling en perspectief. 

De technologiefederatie hoopt dat er snel een verklaring zal volgen en pleit voor een gezonde begroting op middellange- en lange termijn met gerichte maatregelen die de koopkracht van de gezinnen en de competitiviteit van de bedrijven behoudt én versterkt. 

“De Vlaamse gezinnen en bedrijven staan voor een moeilijke periode, we hebben meer dan ooit nood aan een daadkrachtige en eensgezinde regering om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken. Als technologiefederatie zijn we er ook rotsvast van overtuigd dat technologie en innovatie essentieel zijn om deze uitdagingen het hoofd te bieden”, concludeert Demely.

Meest gelezen