Björn Rzoska (Groen) haalt uit naar de Vlaamse regering

Van "u moest zich schamen" tot "nul procent empathie": Vlaamse oppositie furieus na uitstel Septemberverklaring

De Vlaamse oppositiepartijen hebben in het Vlaams Parlement verbolgen gereageerd op het uitstel van de Septemberverklaring. In volle energiecrisis en met een torenhoge inflatie, kijken veel gezinnen en ondernemingen uit naar mogelijke Vlaamse maatregelen. De oppositiepartijen begrijpen dan ook niet dat de Vlaamse regering er niet in geslaagd is de begrotingsdeadline te halen. Van "dit is een pijnlijke afgang" over "nul procent empathie" tot "u moest zich diep schamen".

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V zijn er niet in geslaagd om de deadline van de Septemberverklaring te halen. Normaal gezien zou minister-president Jan Jambon (N-VA) om 14 uur in het Vlaams Parlement tekst en uitleg geven bij het begrotingsakkoord en de plannen voor het komende jaar uit de doeken doen. Het is in deze crisistijden vooral uitkijken naar de mogelijke maatregelen om de gezinnen en bedrijven te ondersteunen. Alleen is er nog geen akkoord over die begroting, de deadline is niet gehaald. 

De oppositiepartijen reageren verbolgen en furieus. "Iedereen heeft gezien dat het helemaal de verkeerde richting uitgaat met de energiecrisis, de inflatie en met de economische vooruitzichten", zegt Chris Janssens (Vlaams Belang). "Iedereen behalve deze Vlaamse regering, die laat mensen letterlijk in de kou staan en geeft niet thuis bij een van de grootste socio-economische crisissen van de laatste 50 jaar. Dit is een pijnlijke afgang, minister-president. Het is tijd voor ander en beter."

KIJK - "De Vlaamse regering is alleen met haar eigen belang bezig", zegt Janssens:

Videospeler inladen...

"Al weken horen alle Vlamingen dat ze moeten wachten op de grote Jan Jambonshow (red. de Septemberverklaring) voor er eindelijk iets zou gebeuren aan hun torenhoge facturen en vandaag is er niets", haalt Hannelore Goeman van Vooruit uit. "Het getuigt van nul procent empathie met al die Vlamingen die met de moed der wanhoop hun zaak proberen recht te houden."

KIJK - "Vandaag ligt er nog altijd niets", zegt Goeman:

Videospeler inladen...

"U mist alweer het momentum", zegt Björn Rzoska (Groen). "U komt met een leeg blad naar het Vlaams Parlement. Het is een schande. U moest zich diep schamen. Terwijl de samenleving omvalt, zijn jullie bezig met politieke spelletjes. De urgentie is hoog. De inflatie was al hoog in juni, maar u modderde aan. Nu krijgt u het niet meer klaar en staat u hier zonder kleren op het spreekgestoelte. Diep beschaamd moest u zijn."

KIJK - "U komt met een leeg blad? Het is een schande, u moest zich diep schamen", zegt Rzoska:

Videospeler inladen...

Volgens PVDA draait de discussie vooral rond verdere besparingen om de begroting niet te laten ontsporen. "Gaan jullie midden in de grootste koopkrachtcrisis van deze eeuw verder besparen", vraagt Jos D'Haese (PVDA). "De discussie is hoeveel van de federale dotatie deze regering in eigen zak gaat steken, zodat de N-VA bij de volgende verkiezingen kan pronken met een begroting in evenwicht. Ik vind dat dit getuigt van een onwaarschijnlijk cynisme."

KIJK - "Gaan jullie midden in de grootste koopkrachtcrisis van deze eeuw verder besparen", vraagt D'Haese:

Videospeler inladen...

Meest gelezen