Bart Dewaele

Van dreiging tot arrestatie: hoe poging tot ontvoering van minister van Justitie Van Quickenborne op nippertje werd vermeden

Een patrouille van de politiezone Vlas in Kortrijk controleerde vorige donderdagnacht de 4 mannen die waren uitgestuurd om de minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) te ontvoeren. Na de controle, die niets verdachts opleverde, mochten de Nederlanders beschikken. Pas toen de volgende ochtend het tweede voertuig van de verdachten werd ontdekt in de straat van de minister, met daarin onder meer een automatisch wapen, gingen alle alarmbellen af. Dankzij de identiteitscontrole de avond voordien, konden de vier Nederlanders snel worden gevat. Een reconstructie op basis van enkele vertrouwelijke gesprekken met mensen bij de veiligheidsdiensten.

Donderdagmiddag: dreiging komt binnen, vergadering op het Crisiscentrum

Vorige week donderdag ontvangen de veiligheidsdiensten informatie over een mogelijke dreiging tegen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). In de namiddag wordt de minister hiervan op de hoogte gebracht door federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Waar die informatie precies vandaan kwam, is ons niet bekend, maar heel concreet was die info niet, zeggen veiligheidsbronnen aan onze redactie. Er zou sprake geweest zijn van een veiligheidsrisico rond het bal van de burgemeester dat 2 dagen later zou plaatsvinden in Kortrijk. 

Toch wordt diezelfde donderdagavond om 20 uur 's avonds een spoedvergadering belegd op het Crisiscentrum in Brussel om de mogelijke dreiging en eventuele maatregelen te bespreken. Ook de korpschef van de politiezone Vlas uit Kortrijk is aanwezig. Hij belt vanop het overleg naar de dispatching van zijn politiezone om een patrouille te sturen naar de directe omgeving van de woning van de minister. 

Donderdagavond: politie verijdelt de ontvoering zonder het te beseffen

De patrouille vertrekt zonder veel informatie over de aard van de dreiging noch over de hoek van waaruit die zou komen. In de wijk waar de minister woont, merken de politiemensen een voertuig met Nederlandse nummerplaat op, met daarin 3 mannen. Terwijl ze de drie aanspreken, komt nog een vierde persoon aangewandeld. De 4 moeten hun papieren laten zien, de agenten noteren hun identiteit en hun auto wordt gecontroleerd.

Het voertuig blijkt niet gestolen. De 4 zijn in ons land niet bekend voor criminele feiten en er is geen aanhoudingsbevel tegen hen.  Dat ze een strafblad hebben in Nederland, kan de politie niet zien in hun computers. Bovendien gedragen de mannen zich naar verluidt beleefd en voornaam. Ze mogen na de controle beschikken. De politie bewaakt de rest van de nacht de woning van de minister. 

Vrijdagochtend: een gestolen auto met een machinegeweer doet alle alarmbellen afgaan

Er gebeurt niets bijzonders tot de politie de volgende ochtend wordt opgebeld door een vrouw die in de wijk woont. Er staat een voertuig met Nederlandse nummerplaat voor de poort van haar garage geparkeerd. De auto blijkt gestolen in Nederland en wanneer de politie de wagen controleert, wordt de dreiging ten aanzien van de minister heel concreet. In het voertuig liggen 2 flessen met benzine, een automatisch geweer, twee handvuurwapens en plastic bandjes waarmee je iemand aan handen en voeten kan vastbinden. Meteen wordt ook de link gelegd met de mannen die in de loop van de nacht zijn gecontroleerd. Het voertuig dat ze achterlieten, zouden ze wellicht na de feiten in brand hebben gestoken.

Het is alle hens aan dek. De minister en zijn gezin moeten onderduiken. De verdachten worden vrij snel opgespoord. De politie heeft niet alleen hun identiteit, maar kan ook hun rit van die nacht reconstrueren aan de hand van de ANPR-camera's die nummerplaten langs de snelwegen herkennen. Drie verdachten worden in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt, de vierde zondag. 

De ontvoering van de minister is wellicht op het nippertje verijdeld. Maar de dreiging is allicht nog niet helemaal verdwenen. Van Quickenborne wordt samen met zijn gezin beveiligd op een niet nader genoemde locatie.  

Meest gelezen