Diabetes Liga waarschuwt: "Naar schatting 1,14 miljoen Belgen hebben diabetes type 2 en een derde weet het nog niet"

Naar schatting 1,14 miljoen landgenoten hebben diabetes type 2 en een derde van hen weet niet dat of hij of zij de aandoening heeft. Dat blijkt uit cijfers van Diabetes Liga, die meteen ook aan de alarmbel trekt. Diabetes type 2 – of ouderdomsdiabetes – is een onderschatte ziekte die kan leiden tot nierproblemen, blindheid en hartfalen. Daarom roept Diabetes Liga alle 45-plussers op hun risico te berekenen via de website Gezondheidskompas van de Vlaamse overheid. 

"De diabetescijfers zijn zorgwekkend", zegt Arnout Wouters, algemeen directeur van Diabetes Liga. "Uit de meest recente gegevens van Sciensano kan geschat worden dat 1,14 miljoen Belgen diabetes type 2 hebben. Bovendien gaan we ervan uit dat een op de drie Belgen met diabetes type 2, nog niet weet dat hij of zij de aandoening heeft. Het wordt vaak pas ontdekt door onderliggende andere problemen."

"Diabetes type 2 is een sluimerende aandoening. Het gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde voeding zorgen ervoor dat steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, de diagnose diabetes type 2 krijgen." 

Vroege diagnose cruciaal

Volgens Wouters is diabetes type 2 vooral gevaarlijk als het niet of slecht behandeld wordt. "Als het op tijd ontdekt wordt, kun je je levenstijl en voeding aanpassen. Ook medicatie kan helpen. Maar als dat niet gebeurt, kan het tot zware problemen leiden, zoals hartfalen, nierfalen, blindheid en amputatie van ledematen."

Hij wijst er ook op dat de verwikkelingen die het gevolg zijn van diabetes type 2 handenvol geld kosten aan de sociale zekerheid. "Nu kost de behandeling van diabetes en problemen die daaruit voortvloeien 5,82 miljard euro aan de sociale zekerheid. 94 procent daarvan gaat naar de behandeling van verwikkelingen, slechts 6 procent naar medicatie. Inzetten op preventie kan dus een enorme winst betekenen voor de maatschappij."

Volgens Diabetes Liga zijn er heel wat mensen met een verhoogd risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. "Zo zou een kwart van de 45-plussers een risico lopen", zegt Wouters. 

Wie wil weten hoe groot zijn of haar risico is op diabetes type 2 kan het gezondheidskompas invullen. Dat is een online tool van de Vlaamse overheid. "Eén op de drie personen die de vragenlijst invult, blijkt een verhoogd risico op diabetes type 2 te hebben. We raden deze mensen aan om jaarlijks op controle te gaan bij de huisarts."

Meest gelezen