Volgens energie-analist Jilles van den Beukel kunnen de drie lekken in Nord Stream 1 en 2 niet anders dan door sabotage verklaard worden.
Volledig scherm
PREMIUM
Volgens energie-analist Jilles van den Beukel kunnen de drie lekken in Nord Stream 1 en 2 niet anders dan door sabotage verklaard worden. © ANP / AFP / RV

Wie zit er achter onderzeese aanslag op gaspijpleiding Nord Stream 1 en 2? “Kan niet anders dan sabotage zijn”

De schade aan de onderzeese gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 kan niet anders dan het resultaat zijn van sabotage. Dat zegt nu ook de Deense premier Mette Frederiksen met zoveel woorden. Maar wie zit erachter? Poetin? Oost-Europese landen? Of net tegenstanders van de Russische president uit eigen land? “Wie Nord Stream 1 en 2 kan saboteren, kan ook de Noorse pijpleidingen naar het VK, Duitsland en Polen saboteren. En dat zou een grote ramp zijn”, zegt de Nederlandse energie-analist Jilles van den Beukel van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

161 reacties

  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Rusland of de VS ? Wat vast staat is dat een van de twee weet dat de andere het heeft gedaan. Als de VS dit heeft gedaan, zouden we best allemaal de schuld geven aan Rusland. Waarom ? Omdat in dat geval Rusland ervan weerhouden zou kunnen worden om hetzelfde te doen maar met vitale pijpleidingen. Misschien weten de VS veiligheidsdiensten dat Poetin dit van zin is: pijplijn met Algerije, de nieuwe pijplijn, en halen ze op die manier de wind uit zijn zeilen.
  • Vanhoutte Werner

    2 jaar geleden
    Kan uitgevoerd zijn door iedereen.die er.belang bij heeft: Russen,VS.Noorwegen. Het vertrouwen in de VS is wel groot. Wie blijft er nog over na dit gebeuren om energie te leveren als Rusland volledig afsluit? Wat zal gebeuren ! Denk na De VS is niet vies van dergelijke tussen komsten.Maar dat vergeten we snel. Hun oorlog in Afghanistan financieren met de opbrengst uit de opiumvelden. Noemden zij : collateral damage !
  • Marc Baeyens

    2 jaar geleden
    Die aanslag is een duidelijke waarschuwing van Poetin aan Polen : "Zie eens wat er kan gebeuren met uw nieuwe gaspijpleiding van uit Noorwegen ! ".
  • Guido Parker

    2 jaar geleden
    Denk dat het niet moeilijk is, de inval in Oekraïne is al jaren gepland, wellicht is daar ergens ooit een "device" geïnstalleerd die ze nu geactiveerd hebben.
  • Kenny Vansteenkiste

    2 jaar geleden
    De grote verliezer van heel deze circus is weeral europa. Bijna heel de wereld is ons aan het uitmelken, en de grote, veel de dure europese regering stond erbij en keek ernaar. Die amerikanen, russen, chinezen en arabieren zijn ons gewoon vierkant aan het uitlachen