© De Werkvennootschap

Nieuwe fietssnelweg gaat Leuven verbinden met Brussel: "Een grote stap vooruit voor fietsende pendelaars"

Er wordt 16 kilometer nieuwe fietssnelweg aangelegd tussen Brussel en Leuven. De fietssnelweg F29 zal de stadsring van Leuven via Tervuren verbinden met de Brusselse Ring. Voor pendelaars wordt het dus nog makkelijker om met de fiets naar het werk te rijden. 

"We zien dat veel mensen met de fiets naar het werk gaan, ook pendelaars uit de ruime regio rond Leuven die in Brussel werken", zegt Marijn Struyf van de Werkvennootschap die het bouwproject van de fietssnelweg leidt. "Nu is er al de F3 fietssnelweg die de spoorlijn volgt tussen Leuven en Brussel. Maar om het zuidelijke deel van die verbinding beter te ontsluiten, gaan we 16 kilometer nieuwe fietssnelweg aanleggen tussen het park van Tervuren en de ring rond Leuven", aldus Struyf. 

Er worden ook twee nieuwe fietsbruggen gebouwd zodat fietsers veilig kunnen oversteken: een over de E40 in de buurt van de verkeerswisselaar met de E314 en een over de Doleegstraat in Heverlee. En er komt een fietstunnel onder de Celestijnenlaan in de richting van Leuven. 

We realiseren hiermee een belangrijke schakel in het functionele fietsroutenetwerk in Vlaams-Brabant.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters

De Vlaamse Overheid investeert 20 miljoen euro in de nieuwe fietssnelweg. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters reageert tevreden: "Met het doortrekken van de fietssnelweg F29 rijden fietsers straks ononderbroken van het onderzoekscentrum Imec, vlak aan de stadsring van Leuven, via Tervuren naar Brussel. Zo maken we het zuidoosten van de Vlaamse Rand richting Leuven vlotter en veiliger befietsbaar. We realiseren hiermee een belangrijke schakel in het functionele fietsroutenetwerk in Vlaams-Brabant.” 

De bouw van de nieuwe fietssnelweg begint volgend jaar en zou tegen 2025 afgerond moeten zijn. De Werkvennootschap gaat omwonenden inlichten over de werken en er komt een openbaar onderzoek zodat bezwaren en opmerkingen kunnen ingediend worden. 

Meest gelezen