Dode gevallen bij huiszoeking in Merksem tijdens onderzoek van federaal parket naar mogelijk rechts-extremisme en wapenbezit

© BFM

Bij een huiszoeking in Merksem is woensdagochtend een dodelijk slachtoffer gevallen, dat bevestigt het Antwerpse parket. De huiszoeking kaderde in een onderzoek van het federaal parket naar mogelijk rechts-extremisme en wapenbezit, wordt aan onze redactie bevestigd.

jvh, nelo, sare, phu
Bron: Eigen berichtgeving, Belga, VRT NWS, RTBF

De huiszoeking in de Molenlei, een zijstraat van de Bredabaan, werd uitgevoerd door de speciale eenheden van de federale politie. Enkele buurtbewoners getuigen dat ze rond 5.15 uur een luide knal en de kreet ‘Ta gueule!’(‘Hou je mond!’, red.) hoorden. “Daarbij heeft een schietpartij plaatsgevonden tussen de politie en de bewoner van het pand waar een huiszoeking werd uitgevoerd”, aldus federaal parketwoordvoerder Eric Van Duyse. Er zou aan beide kanten – dus zowel door het slachtoffer als door de politie – geschoten zijn. “Die bewoner is daarbij om het leven gekomen”, klinkt het. Het gaat om een 36-jarige man, die lid zou zijn geweest van een schietclub.

LEES OOK. Extreemrechts, wapenliefhebber en voorbereid op einde van de wereld: wie is dodelijk slachtoffer bij huiszoeking in Merksem?

Het parket wil verder geen details kwijt over de omstandigheden van het schietincident. Het Antwerpse parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd, specifiek voor het schietincident. De politie heeft de wijde omgeving afgesloten en een veiligheidsperimeter ingesteld. De onderzoeksrechter en ontmijningsdienst Dovo zijn ter plaatse. Ook het Comité P – dat toezicht houdt op de politiediensten – is aanwezig, en onderzoekt de exacte omstandigheden.

Rechts-extremisme en wapenbezit

De politie-operatie was naar verluidt gericht op een groep die verdacht wordt van rechts-extremisme en illegaal wapenbezit. In dat kader vonden woensdagochtend een tiental huiszoekingen plaats: naast Merksem verder ook in Zandvliet, Antwerpen, Deurne, Berchem, Kasterlee en Gent. De politie zou daarbij op zoek zijn geweest naar (zelfgemaakte) wapens. Er zou “een groot aantal wapens” in beslag genomen zijn, waarvan er sommige niet geregistreerd waren. “Die wapens zullen de komende dagen verder onderzocht en geïnventariseerd worden”, aldus het parket.

De verdachten zouden verder ook verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, al zouden die plannen volgens Van Duyse “niet imminent” geweest zijn.

Het onderzoek heeft naar verluidt ook geen link met de aanslagdreiging op federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen