Daan is terug met instrumentale single "Western": "Als alles in de muziek zit, moet je wijselijk je mond houden"

Muzikant Daan is terug met nieuwe muziek: "Western" is net als zijn grote hit "Housewife" volledig instrumentaal. De nieuwe single klinkt erg filmisch en dat is geen toeval want Daan borduurde voor dit nummer voort op de thema's die hij componeerde voor de soundtrack van de film "Rookie" van Lieven Van Baelen die vorig najaar uitkwam. 

Het is al van 2016 geleden dat Daan met "Nada" nog een eigen album uitbracht, maar vanaf dit najaar zal Daan weer alomtegenwoordig zijn. Er is de nieuwe single "Western", in november komt er een nieuw album uit én hij zal volgend voorjaar ook te zien zijn in het nieuwe seizoen van het VTM-programma "Liefde voor muziek". Hij zal er liedjes coveren van collega's Metejoor, K3, Stef Bos, Jaap Reesema, Günther Neefs en Portland ("een van dé redenen om mee te doen", aldus Daan). 

Over zijn deelname aan "Liefde voor muziek" moest Daan dus niet lang nadenken. Bandleider Jeroen Swinnen werkte ook mee aan zijn nieuwe album. "Ik ken de helft van de band en de technici, muzikaal vertrouw ik het helemaal en bij elke artiest dacht ik: daar kan ik wel iets mee", vertelde Daan vanochtend op StuBru. "Ze geven je ook carte blanche. Je moet liedjes coveren, ik vertaal ze, ik sleur eraan, ik heb mij tot nu al heel erg geamuseerd, ik denk wel dat het tof gaat worden."

Dat Daan net nu deelneemt aan het populaire tv-programma lijkt geen toeval, want hij heeft ook nieuwe, eigen muziek te promoten. Zijn single "Western" is opnieuw een volledig instrumentaal nummer. 

Bekijk de clip van "Western", "een soort straatracecircuit in Chimay, met behoorlijk wat dramatiek", volgens Daan:

"Western" is voortgevloeid uit de soundtrack die Daan maakte voor de film "Rookie" met Matteo Simoni en Veerle Baetens in de hoofdrollen. "Ik heb twee jaar geleden de soundtrack gemaakt van “Rookie”, een film van een vriend van mij, Lieven Van Baelen, ik heb toen tien variaties gemaakt op een thema, ik heb veel van die dingen gerecupereerd om hier iets groters, epischer van te maken, vandaar dat het nummer versnelt, vertraagt en alle richtingen uitgaat."

Het doet fans dan ook denken aan die andere instrumentale hit van Daan "Housewife", maar ook aan de soundtrack voor een Bond-film of aan het werk van filmcomponist Ennio Morricone (bekend van de muziek van "Once upon a Time in the West" en "The Good, the Bad and the Ugly").  

""Housewife" had dezelfde emo en drive", legt Daan uit. "Dit is iets filmischer, ik had het kunnen ver-housewiven, maar als ik mijn mond moet houden, moet ik alle drama in de instrumenten steken, vandaar de orgels, de spanning en versnellingen en dan beginnen nummers misschien familie van elkaar te worden. Ik heb trouwens vier keer een tekst geschreven, in het Frans, in het Engels, ik heb een parlando geprobeerd, maar niks paste. Eigenlijk zat alles al in de muziek en dan moet je wijselijk je mond houden", lacht Daan. 

Op dit nummer heb ik mij nog ingehouden, de rest van het album is een helse rit

Daan

Voor de muziek werd er wel alles uit de kast gehaald. Daan zat met zijn band in een studio in Noorwegen en het orgel dat je op "Western" hoort is er eentje uit een  een 1.000 jaar oude Viking-kerk, bespeeld door Jeroen Swinnen. Bjorn Ericksson bespeelt de banjo en de gitaren komen van Elko Blijweert, Geoffrey Burton en Daan zelf én ook Oliver Symons (Warhola, Bazart) werkte mee aan het nummer. 

Op 11 november komt er ook een nieuw album van Daan uit. "Op dit nummer heb ik mij nog ingehouden, de rest van het album is een helse rit. Een vinyl is 42 minuten en ik had meer dan een uur of anderhalf uur materiaal, dus ik heb alles moeten condenseren. Dus je moet gewoon je veiligheidsgordel aandoen en ervoor gaan zitten." Vanaf december wil Daan in clubs gaan optreden en voor volgende zomer mikt hij op de festivals. 

Meest gelezen