Felix Omoregie is veroordeeld voor mensensmokkel en wordt gezocht door het Belgische gerecht. Bron: EU Most Wanted.

50 nieuwe namen op Europese mostwantedlijst, ook één persoon die door Belgische gerecht wordt gezocht

Er staan vijftig nieuwe namen op de Europese mostwantedlijst, onder wie één persoon die door het Belgische gerecht wordt gezocht. Tegelijkertijd wordt een nieuwe campagne gelanceerd. Dit jaar richt die zich specifiek op leden van criminele organisaties. "We willen aan de voortvluchtigen tonen dat de politie, justitie én burgers samenwerken om hen gearresteerd te krijgen", zegt Catherine De Bolle van Europol.

In 2016 is de Europese mostwantedlijst gelanceerd. Daar kunnen burgers de meest gezochte criminelen vinden die beschuldigd worden van of veroordeeld zijn voor het plegen van ernstige misdrijven in Europa, zoals moord, gewapende diefstal en terrorisme.

"We vragen aan de Europese lidstaten om foto's en een korte beschrijving van een voortvluchtige persoon door te sturen", zegt Catherine De Bolle, uitvoerend directeur van Europol, de Europese politiedienst. "Die worden dan gepubliceerd op de website. Burgers kunnen ons dan inlichten via een anonieme mail als ze een voortvluchtige persoon hebben gezien." 

Bron: EU Most Wanted.

Game over

Elk jaar zijn er campagnes om de bevolking aan te sporen om te helpen met de identificatie van de voortvluchtigen op de lijst. Dit jaar focust de campagne, die vandaag gelanceerd is, op personen die deel uitmaken van georganiseerde misdaadgroepen. "Game over, you could bring them down", luidt de slogan.

"Een crimineel netwerk is als een kaartenhuis", klinkt het in de campagnevideo. "Er is maar één tip nodig om ze neer te halen."

Zo'n vijftig nieuwe namen zijn toegevoegd aan de lijst, onder wie Felix Omoregie (44), die gezocht wordt door het Belgische gerecht. Hij organiseerde, als leider van een criminele organisatie, de smokkel van jonge meisjes. Sommigen onder hen waren minderjarig. Hij werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. 

Naast Omoregie staat ook Cristano Pinkihan Attolba nog op de lijst, die in 2013 veroordeeld werd door het Vlaams-Brabantse hof van assisen tot 15 jaar cel wegens moord.

"De campagne is een oproep aan het publiek om uit te kijken naar de gezochte mensen, maar is het ook de bedoeling om aan de voortvluchtigen te tonen dat we achter hen aan zitten en dat we dat blijven doen", zegt Gerry Van Loock, FAST-teamleider van de Belgische Federale Politie.

"We willen tonen aan de criminelen dat ze niet veilig zijn", zegt ook De Bolle. "De politie, justitie én burgers werken samen om hen gearresteerd te krijgen."

De laatste jaren hebben we vier van de vijf Belgen op de lijst gearresteerd

Gerry Van Loock, Belgische Federale Politie

"De campagnes zijn een succes", zegt De Bolle. "Sinds 2016 zijn al 120 voortvluchtigen gearresteerd. 42 ervan met behulp van de campagnes. We vinden 30 procent een hoog aantal. Daarom investeren we verder in het project."

Ook in België blijken de campagnes geslaagd. "In 2019, 2020 en 2021 hebben we vier van de vijf personen op de lijst gearresteerd", zegt Van Loock. "De vijfde is gelokaliseerd."

Muurschildering

Als onderdeel van de campagne van 2022 zullen overal in de Europese Unie muurschilderingen worden onthuld om meer aandacht te geven aan het belang van het bekijken van de website. De eerste muurschildering, van kunstenaar Luca Ledda, werd vandaag onthuld in Brussel.

Een tweede muurschildering zal in oktober in de Letse hoofdstad Riga worden onthuld.

De campagne is van start gegaan met de onthulling van de eerste muurschildering in de Aarlenstraat in Brussel.

Meest gelezen