Vroege examenperiodes en kerst zonder zorgen: Franstalig hoger onderwijs wil al in augustus van start gaan 

Nadat dit jaar het Franstalig lager en secundair onderwijs voor het eerst vroeger aan het schooljaar zijn gestart, denken ook universiteiten en hogescholen na over een vroeger begin van het academiejaar. Onder leiding van Franstalig minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR) is een voorlopige consensus bereikt tussen hogescholen, universiteiten en studenten. In het ontwerp schuift de eerste examenperiode op naar december en hebben studenten met kerst vrij. 

Geen grote verhuizing naar kot midden september meer, maar een academische kalender die het Franstalig primair en secundair onderwijs volgt. Daar startte het nieuwe schooljaar dit jaar voor het eerst eind augustus al. Ook in het Franstalig hoger onderwijs lijken ze nu warm te lopen voor een grondige hertekening van het academiejaar. 

Maandag liet bevoegd minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR) weten dat vergenwoordigers van de betrokken hogescholen, universiteiten, studenten en de jeugd- en sportsector tot een voorlopig akkoord over een herindeling waren gekomen. Een werkgroep werkt de komende maanden de precieze details nog verder uit.

In het voorstel start het nieuwe academiejaar eind augustus dus al, dat is bijna drie weken vroeger dan nu het geval is. Daardoor schuift de eerste examenperiode op van januari naar december en hebben studenten rond kerst een volwaardige vakantie. Ook de tweede grote examenreeks wordt naar de lente verschoven zodat herexamens nog voor de zomervakantie kunnen plaatsvinden. Juli en augustus worden op die manier voor alle studenten vakantiemaanden. 

Synchronisatie en rust

De herindeling moet aan de ene kant voor meer synchronisatie tussen hoger onderwijs en het lager en secundair onderwijs zorgen. Veel studenten zijn in hun vrije tijd ook nog leider in jeugdbewegingen of monitoren in de zomer kampen voor kinderen. In het huidige systeem zorgen examens en tweede zittijden daarbij soms voor moeilijkheden. Ook voor gezinnen waarin mensen in verschillende onderwijssystemen zitten, moet de aanpassing tot minder conflict leiden. 

Aan de andere kant willen universiteiten en hogescholen met een hertekening ook voor langere en kwalitatievere rustmomenten zorgen. Nu genieten studenten in januari een lesvrije week. In het nieuwe systeem zou dat een volwaardige kerstvakantie van twee weken worden. 

Geen consensus in Vlaanderen

In het Vlaams hoger onderwijs lag een soortgelijke hertekening vijf jaar geleden al op tafel, maar een akkoord werd toen niet bereikt. Vooral KU Leuven-rector Luc Sels was grote voortrekker van een vernieuwd systeem, maar kreeg zowel binnen de KU Leuven als bij de andere universiteiten de neuzen niet in dezelfde richting.

Volgens UGent-rector en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) Rik Van de Walle staat een herschikking binnen het Vlaams hoger onderwijs momenteel niet meteen op de agenda. "Op korte termijn hoor ik bijna geen studenten of collega's pleiten voor een herschikking. Ik ben bereid te luisteren naar alle argumenten, al denk ik dat we momenteel andere en belangrijkere prioriteiten op de plank hebben liggen", zegt Van de Walle. 

UGent-rector en VLIR-voorzitter Rik Van de Walle zet een herindeling in Vlaanderen niet meteen hoog op de agenda
James Arthur Photography

KU Leuven-rector Luc Sels ziet wel mogelijkheden om het debat in Vlaanderen weer te voeren. "Ik voel de steun binnen de universiteit geleidelijk aan wel komen. Enkele decanen hebben mij al aangesproken om dat dossier toch nog eens zonder grote haast te heroverwegen." 

De Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) wenste voorlopig nog niet te reageren op het voorlopig akkoord uit Franstalig België. 

Meest gelezen