Maken sociale media ons ongelukkig? Riadh Bahri praat erover met Siska Schoeters en jongeren in #BelRiadh

Sinds de coronacrisis krijgen meer jongeren onder 16 jaar een eetstoornis, zo blijkt uit een bevraging van “Pano” bij vijf instellingen in Vlaanderen waar je je kan aanmelden met een eetprobleem. Liggen sociale media aan de oorzaak van het negatieve zelfbeeld dat jongeren krijgen? Vergelijken jongeren zich te hard met de schijnbaar perfecte levens van influencers? Vanavond om 20 uur gaan jongeren, waaronder influencers en mensen die een eetstoornis hebben, hierover in discussie met Siska Schoeters in ons online-praatprogramma #BelRiadh.   

Waarschuwing: deze tekst gaat over eetstoornissen. Voor hulp kan je altijd terecht bij je huisarts, het CLB, JAC of Teleonthaal, of spreek je vrienden of familie aan. Voor meer informatie, bezoek de site van ANBNWat Wat of Eetexpert.   

Vanavond bij een nieuwe aflevering van het online programma #BelRiadh wordt er besproken wat de impact van sociale media kan zijn op de mentale en fysieke gezondheid van jongeren. Eetstoornissen kwamen vroeger meestal pas op latere leeftijd voor, maar nu blijkt uit onderzoek van “Pano” dat erg jonge tienermeisjes al eetstoornissen krijgen. An Vandeputte van expertisecentrum Eetexpert legt de oorzaak niet alleen bij het eten, maar ook bij het feit dat ze nog erg naar zichzelf aan het zoeken zijn.  

Ideaalbeeld

In die zoektocht naar zichzelf komen jongeren in aanraking met invloeden van buitenaf, zoals sociale media. 27 procent van de jongeren voelt zich onzeker en 23,5 procent heeft weinig zelfvertrouwen als ze andere profielen op sociale media. Op sociale media worden foto’s gedeeld door influencers van de schijnbaar meest perfecte levens. Niet alleen materieel, maar ook lichamelijk hebben de influencers alles wat aan het “ideaalbeeld” voldoet, wat de druk voor jonge mensen, maar ook voor anderen, doet toenemen om te voldoen aan dat beeld.  

Tegenreactie

Er lijkt ook een tegenreactie te groeien, waar jongeren een account aanmaken op sociale media om een realistisch beeld weer te geven. Zo startte Rhune een herstelaccount na haar strijd tegen een eetstoornis. Ook body positive influencer Romy, of “Romycurvy” zoals ze haarzelf noemt op Instagram, hoopt dat ze met haar account haar lichaam realistisch kan tonen zonder het te verheerlijken. Met deze en nog andere twintigers gaat Riadh Bahri in gesprek over de positieve en negatieve kanten van sociale media.  

Ook presentatrice Siska Schoeters zal deelnemen aan de discussie. Zelf stelde ze in haar programma “Durf te Vragen” gewaagde vragen aan mensen met overgewicht en mensen met een eetstoornis. Ook op sociale media durft ze idealen in vraag te stellen en probeert ze the good, the bad and the ugly te tonen aan haar meer dan 170.000 volgers. “Ik ben heel bewust van mijn bereik en ik denk goed na over hoe ik alles verwoord.” Vaak toont ze met een goede dosis humor dat de beelden die ze deelt niet zo perfect zijn als ze lijken.  

Of sociale media ongelukkig maken en influencers daaraan bijdragen, zal het onderwerp van discussie zijn in #BelRiadh. Enkele van de jongeren die getuigen in de Pano-reportage "Het eetprobleem" komen aan bod, maar ook een persoonlijke trainer en influencers "RomyCurvy", Raphaella Deuringer en Luna Stevens geven hun kijk op de zaak.  

Hoe de 20- tot 30-jarigen met elkaar en Siska Schoeters in discussie gaan en zich afvragen of sociale media ongelukkig maakt en influencers gevaarlijk zijn kan je vanavond om 20 uur live in #BelRiadh op de platformen van VRT NWS volgen. Download de app van VRT NWS om live te reageren en deel te nemen aan de discussie.

Meest gelezen