DLE

Vlaamse regering bereikt akkoord over de begroting, maar wat staat erin? Dit weten we al

Na dagenlang crisis binnen de Vlaamse regering over de begroting, hebben coalitiepartners N-VA, Open VLD en CD&V dan toch een akkoord bereikt. Straks om 14 uur zal minister-president Jan Jambon (N-VA) het toelichten in zijn (uitgestelde) Septemberverklaring in het Vlaams Parlement, maar dit weten we nu al.

Voor meer details over het bereikte akkoord moeten we inderdaad wachten op de Septemberverklaring van Jan Jambon. Die legt hij deze namiddag af in het Vlaams Parlement, "in tweede zittijd". Toch zijn er al enkele maatregelen uitgelekt:

  • De indexering van het basisbedrag in het groeipakket wordt opnieuw van 1 op 2 procent gebracht (maar dus geen koppeling aan de spilindex).
  • De doelgroep van de sociale toeslagen wordt uitgebreid van 30.000 tot 80.000 kinderen. Er komt ook twee keer een tegemoetkoming van 100 euro bovenop de sociale toeslag.
  • De kinderopvang krijgt tot 2027 elk jaar 100 miljoen euro extra.
  • Voor de bedrijven komt er een pakket van 250 miljoen euro aan subsidies, op voorwaarde dat ze investeren in energiebesparing. Ondernemingen krijgen ook 1 miljard euro aan leningen en waarborgen om hen door de energiecrisis te helpen.
  • De jobbonus - extra nettoloon voor de laagste lonen - wordt uitgebreid. Het plafond wordt verhoogd tot een bruto maandloon van 2.900 euro. Werknemers met een laag inkomen die in 2021 gewerkt hebben, zullen dit jaar bovenop de jobbonus eenmalig een premie van 100 euro krijgen.
  • Voor het plan tegen waterschaarste en droogte, wordt 250 miljoen euro uitgetrokken. Vanaf volgend jaar wordt er structureel 20 miljoen euro bijkomend uitgetrokken, plus een extra van 150 miljoen gespreid over de komende twee jaar.
  • De indexering van de huurprijzen wordt beperkt. Alleen de eigenaars van gebouwen met een goede energiescore mogen de volledige index doorrekenen. 

Crisis bezworen, maar...

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is er dus te elfder ure in geslaagd een totale crash van zijn regeringsploeg af te wenden. De afgelopen dagen zag het er bijzonder slecht uit voor de Vlaamse regering omdat CD&V bleef pleiten voor een indexkoppeling van de kinderbijslag. Coalitiepartners N-VA en Open VLD weigerden aan die eis tegemoet te komen omdat dit te duur zou uitvallen. De Vlaamse regering leek bijna te struikelen.

Gisteren in de vooravond heeft CD&V-voorzitter Sammy Mahdi uiteindelijk toegegeven. Er komt met andere woorden géén koppeling van het groeipakket aan de index, wat tot gisteren namiddag nog een rode lijn leek voor de Vlaamse christendemocraten.

De regering-Jambon lijkt dus door het oog van de naald te kruipen. Een opgeluchte minister-president bedankt "iedereen in zijn regering om het akkoord mogelijk te maken". Of dit nu betekent dat alle wonden in de regeringsploeg geheeld zijn, is andere koek.

We zijn vooral heel fier dat er nu een akkoord is met heel veel goede elementen

Vlaams minister van Media en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

"Waar ik vooral blij voor ben, is dat we de middelen moeten inzetten op die groep mensen die vandaag aan de slag is op de arbeidsmarkt, maar op het einde van de maand de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen", reageert viceminister-president Bart Somers (Open VLD). Volgens hem is het bereikte akkoord inderdaad het akkoord dat afgelopen maandag al op de tafel lag.

"Ik denk dat we met recht en reden kunnen zeggen dat we een totaalpakket van maar liefst 4 miljard euro kunnen voorleggen waarbij we proberen een antwoord aan de problemen van de mensen en van de bedrijven te geven", zegt viceminister-president Ben Weyts (N-VA).

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) doet alle moeite om de voor zijn partij positieve aspecten in de verf te zetten. "We zijn vooral heel fier dat er nu een akkoord is met heel veel goede elementen, ook over de kinderbijslag." Voor details daarover verwijst Dalle naar de minister-president.

Meest gelezen