Direct naar artikelinhoud
NieuwsRusland

‘Je kunt niet met vlees tegen ijzer vechten’: Russische reservisten zonder training of medicijnen naar front gestuurd

Reservist die tijdens de gedeeltelijke mobilisatie is opgeroepen, tijdens een vertrekceremonie in Sebastopol, de Krim, op 27 september 2022.Beeld REUTERS

Moskou heeft zo’n haast met de vorige week afgekondigde mobilisatie dat sommige opgeroepen reservisten zonder training meteen worden doorgestuurd naar het front. Anderen krijgen te horen dat ze zelf maar hun eigen spullen, zoals medicijnen, moeten meenemen.

Op onafhankelijke Russische sites circuleren videobeelden die het chaotische verloop van de mobilisatie illustreren. Op een verzamelpunt kregen opgeroepen reservisten van een officier te horen dat ze zelf slaapzakken moesten regelen. ‘Je krijgt een uniform en wapenuitrusting, verder heb ik niets’, zegt de officier. ‘Je moet je eigen spullen meenemen.’

Er blijken ook geen medicijnen tegen diarree of drukverbanden (om het bloeden te stelpen) voorhanden te zijn. ‘Vraag je vrouw of moeder maar om maandverband en tampons’, is het advies. ‘Weet je waar je een tampon voor moet gebruiken? Erin duwen als je een schotwond hebt, dan zwelt die op en houdt die het bloeden tegen. Dat weet ik sinds (de oorlog in) Tsjetsjenië’, zegt de officier.

Twitter bericht wordt geladen...

In een ander filmpje zegt een opgeroepen reservist dat ze te horen hebben gekregen dat ze meteen naar het front worden gestuurd. ‘Geen training, geen schietoefeningen, geen theorie, niets!’, constateert hij verbolgen. Een vrouw uit Lipetsk vertelde de nieuwssite Nastojasjtsjeje Vremja dat haar man vorige week donderdag om vijf uur ’s ochtends een oproep kreeg. Om 7.00 uur meldde hij zich bij het rekruteringskantoor, om 10.30 uur zat hij al in een bus naar het grensgebied en zondag werd hij doorgestuurd naar het front in de Donbas.

De eerste kersverse reservisten zouden al door de Oekraïners krijgsgevangen zijn gemaakt. Op een Oekraïense site waren beelden te zien van een 45-jarige man uit Moskou die naar het front bij Koepjansk was gestuurd, waar hij meteen in handen van de Oekraïners viel.

Hel van Grozny

De situatie doet denken aan het begin van de oorlog in Tsjetsjenië in de jaren negentig, toen Moskou ook nauwelijks getrainde soldaten naar het front stuurde. Jonge Russische krijgsgevangenen vertelden dat ze nog maar een paar weken in dienst hadden gezeten en slechts een handvol kogels hadden afgevuurd, voordat ze de hel van Grozny in werden gestuurd. Daar werden de eerste Russische troepen, die totaal niet waren voorbereid op een stadsoorlog, meteen in de pan gehakt.

Om te voorkomen dat gedemoraliseerde Russische reservisten gehoor zullen geven aan Oekraïense oproepen de wapens neer te leggen en zich meteen over te geven, heeft het Russische parlement vorige week strenge straffen ingevoerd. Wie zich zonder noodzaak overgeeft, kan 15 jaar strafkamp krijgen. Op dienstweigering staat 10 jaar.

Een orthodoxe priester leidt een dienst voor reservisten die zijn opgeroepen als onderdeel van de gedeeltelijke mobilisatie, tijdens een ceremonie van hun vertrek naar militaire bases, in Sebastopol.Beeld REUTERS

Toch vragen militaire experts zich af of het Rusland zal lukken de gaten te vullen die aan de frontlinie zijn gevallen door de zware verliezen die de troepen de afgelopen tijd in Oekraïne hebben geleden. ‘Je kunt niet met vlees tegen ijzer vechten’, zegt een Oekraïense militair expert, die zijn vertrouwen stelt in de westerse wapens die het Oekraïense leger heeft gekregen.

Het Kremlin wil volgens onafhankelijke Russische media de komende drie maanden ruim 600.000 man oproepen, bovenop de eerste ronde van ongeveer 300.000 reservisten, maar dat lijkt gezien het gebrek aan materieel en de wijdverspreide protesten tegen de mobilisatie onhaalbaar.