FOTODP.be

Rector Universiteit Antwerpen roept studenten op om naar campus te gaan: “Je maakt vrienden voor het leven”

Bij de start van het nieuwe academiejaar roept Herman Van Goethem, rector aan de Universiteit Antwerpen, studenten op om zeker naar de campus te gaan. De voorbije jaren volgden studenten vaak thuis les als gevolg van de coronapandemie. “Als je niet fysiek naar de les komt, snij je jezelf af van de nieuwe wereld waar je instapt”, aldus de rector. 

Vandaag wordt het nieuwe academiejaar aan de universiteit van Antwerpen officieel geopend. Het is al voor de zevende keer dat Herman Van Goethem als rector bij de opening zal speechen. “Dat vind ik nog altijd spannend. Ik ben dan ook al weken op voorhand bezig met die speech en sinds gisterenavond kwart voor zes is hij eindelijk klaar”, aldus rector Van Goethem bij Radio2 in Antwerpen. 

Zorgen voor elkaar

Het wordt een speech waarin inclusie centraal staat. Dat is geen toeval. In juni ontstond er ophef aan de universiteit nadat twee medewerkers krasse uitspraken deden over de taalbeheersing van studenten met een Marokkaanse achtergrond en de integratie van de joods-orthodoxe gemeenschap. “De boodschap die ik aan de studenten wil geven is dat we voor elkaar moeten opkomen en dat we goed voor elkaar moeten zorgen. Deze studenten doen hier de kennis op waarmee ze de wereld van morgen zullen uitbouwen. Het zijn deze jongeren die de klimaatverandering zullen aanpakken. Het zijn zij die zullen zorgen voor een diverse wereld.”

Ik heb nu nog steeds vrienden die ik leerde kennen toen we samen Rechten en Geschiedenis studeerden

Herman Van Goethem, rector Universiteit Antwerpen

Verwacht wordt dat er dit jaar ook meer jongeren zullen studeren aan de universiteit van Antwerpen. Momenteel zijn er al vijf procent meer jongeren ingeschreven dan vorig schooljaar en de inschrijvingen lopen nog tot 7 oktober. 

Dit academiejaar wordt ook anders dan de voorbije twee jaren. Toen was er de coronapandemie waardoor studenten genoodzaakt waren om van thuis les te volgen. Nu kunnen ze opnieuw naar de campus en rector Van Goethem roept ook op om dat zeker te doen. “Dat is noodzakelijk voor de interactie met de docenten, maar het is meer dan dat. Op de campus ontmoet je medestudenten waarmee je gerichte vriendschappen kan uitbouwen. Als je niet komt, snij je jezelf af van de nieuwe wereld waarin je stapt. Ikzelf heb nu nog steeds vrienden die ik leerde kennen toen we samen Rechten en Geschiedenis studeerden. De kracht van die vriendschappen mag je niet onderschatten.” 

Meest gelezen