“Geïnformeerde toestemming met bedenktijd voor de consument zou een standaardpraktijk moeten worden", benadrukt de Hogere Gezondheidsraad.
Volledig scherm
“Geïnformeerde toestemming met bedenktijd voor de consument zou een standaardpraktijk moeten worden", benadrukt de Hogere Gezondheidsraad. © Getty Images

Niet alle schoonheidsbehandelingen zijn zonder risico, waarschuwt Hoge Gezondheidsraad

In een zoektocht naar manieren om er jong en aantrekkelijk te (blijven) uitzien, komen mensen vaak uit bij nieuwe apparaten en technieken. De werkzaamheid van die technieken is echter niet altijd bewezen, vaak ontbreken goede instructies die een veilig gebruik moeten garanderen en, vooral: vanwege de grote commerciële waarde lokken deze behandelingen ook niet-artsen. In een nieuw advies somt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) donderdag de meest voorkomende aandachtspunten samen.

  1. “Jongen stop, je gaat mijn kaak breken”: Celine (80) en Jozef (78) worden midden in de nacht thuis brutaal overvallen
    PREMIUM

    “Jongen stop, je gaat mijn kaak breken”: Celine (80) en Jozef (78) worden midden in de nacht thuis brutaal overvallen

    “‘Op uw buik!’ riep hij. Maar ik protesteerde. Ik ben 80 jaar en ben al blij als ik op m’n benen kan staan.” Celine en Jozef werden in de nacht van vrijdag op zaterdag overvallen door twee jonge mannen op zoek naar waardevolle spullen. Ze kregen er flink van langs en werden opgesloten in hun kelder, terwijl Jozef nog maar net een openhartoperatie achter de rug had. “Ik dacht eerst dat mijn kleinkinderen een grap aan het uithalen waren. Maar toen werd ik pardoes op het bed gegooid.” Een reconstructie van een nacht waar de buurt nog lang over zal praten.
    Antwerpen, Kapellen
  2. Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
    Jobat

    Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromana­gen”

    Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit.