Canva

Parket Halle-Vilvoorde houdt themazitting over dierenmishandeling of -verwaarlozing 

Het parket Halle-Vilvoorde organiseert vandaag een themazitting over dierenwelzijn. Tijdens de zitting moeten vijftien beklaagden zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank. De dossiers die behandeld worden, gaan onder meer over dierenmishandeling of -verwaarlozing. "Het gaat bijvoorbeeld over een hond die op straat geslagen werd, of paarden die in erbarmelijke omstandigheden leefden", aldus procureur Ine Van Wymersch.

Uit cijfers van Dierenwelzijn Vlaanderen blijkt dat er in 2021 meer dan 800 dieren in beslag werden genomen in de regio Halle-Vilvoorde. Daarom wil het parket vandaag aandacht vragen voor dieren en hun leefomstandigheden aan de hand van een themazitting.

De dossiers die aan bod komen, gaan over feiten vastgesteld tussen 2019 en 2022. Vaak maakte een ongeruste buur of voorbijganger melding bij de lokale politie of aan de inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om verwaarlozing: dieren die niet goed worden verzorgd, niet het juiste voedsel krijgen of verblijven in gebrekkige omstandigheden. Soms gaat het over fysieke mishandeling. In sommige gevallen overleden de dieren, in andere gevallen werden ze naar een asiel gebracht.

"Het gaat bijvoorbeeld om een man die zijn hond op straat geslagen had of over paarden die in erbarmelijke omstandigheden leefden", vertelt procureur Ine Van Wymersch op Radio2 Vlaams-Brabant & Brussel. In een andere zaak werd een groot aantal vogels zonder voedsel, water of een vergunning vervoerd. Ook een zaak in verband met het onverdoofd en onvergund slachten van een geit komt aan bod.

Vanaf dit jaar zijn de straffen aanzienlijk strenger geworden

Ine Van Wymersch, procureur

De strafmaat voor mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen is sinds dit jaar fors opgetrokken. "Tot dit jaar kon de gevangenisstraf oplopen tot zes maanden, en de boetes tot 16 000 euro. Dat is aanzienlijk verhoogd naar gevangenisstraffen tot vijf jaar en boetes tot 800 000 euro", legt Van Wymersch uit. "De rechter kan de mensen een verbod opleggen om nog dieren te houden of kan beslissen de fokkerij of boerderij in kwestie stil te leggen." 

Meest gelezen