© ATV

Stad start grote sensibiliseringscampagne in het Antwerps uitgaansleven

Het Antwerps stadsbestuur begint een sensibiliseringscampagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. Er komt een draaiboek voor medewerkers in clubs en er worden affiches verdeeld. Op StuDay, het openingsfeest voor studenten, wordt vanmiddag voor het eerst een safe space voorzien.

Patrick Van de Perre
Bron: BELGA

“Ook in het uitgaansleven moet iedereen zich veilig kunnen voelen. Door zowel de bezoekers, medewerkers van het nachtleven als stadspersoneel te sensibiliseren, creëren we essentieel bewustzijn rond deze problematiek en kunnen omstaanders aan de slag met concrete tips”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

LEES OOK. StuDay verwelkomt studenten op Spoor Oost: gevarieerd muzikaal aanbod in groene én veilige omgeving

Samen met Politiezone Antwerpen ontwikkelde de stad een draaiboek voor medewerkers in het uitgaansleven, met een uitgebreide toelichting over wat seksueel grensoverschrijdend gedrag precies is, wanneer het strafbaar is en wat je kan doen voor het slachtoffer en tegenover de dader.

Daarnaast werd er ook een animatiefilmpje gemaakt, met de belangrijkste informatie en een aantal concrete tips voor nieuwe medewerkers of bewakingsbedrijven. De stad verdeelt ook affiches met alle richtlijnen op een rij bij de Antwerpse nachtclubs, jeugdhuizen en studentencafés.

Ook stadspersoneel krijgt opleiding

Ook stadspersoneel, dat instaat voor de veiligheid van het openbaar domein, krijgt sinds deze maand een vorming over de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en straatintimidatie.

De initiatieven van de stad tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag passen binnen de campagne ‘Allemaal Antwerpenaar’. In deze campagne roept de stad elke Antwerpenaar op om te reageren als er iets misloopt.

Antwerpenaren kunnen ook inschrijven op de gratis vorming ‘Leren reageren als actieve omstaander tegen discriminatie en racisme’. Dat is een samenwerking tussen Atlas en de stad Antwerpen.

De campagne wordt vandaag officieel gelanceerd tijdens StuDay op Spoor Oost in Borgerhout. Op dit evenement worden 20.000 studenten verwacht. De stad richt, samen met Sensoa, op StuDay voor het eerst een safe space in.

Studenten die zich niet veilig voelen of even tot rust willen komen kunnen in deze zone hun verhaal doen aan professionele begeleiders in een veilige omgeving. Medewerkers van StuDay zullen bezoekers via de ‘Flirtertwister’ aansporen om over grenzen na te denken en respect te hebben voor andermans grenzen.

Daarnaast biedt StuDay gratis water aan om zo het drinken van water aan te moedigen en ‘zebradrinken’, waarbij alcohol wordt afgewisseld met water, mogelijk te maken. Op het festivalterrein zullen ook affiches tegen grensoverschrijdend gedrag hangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen