Alessio Pavone: “Op het EK in Polen ga ik ook voor goud en wil ik 205 kg heffen.” © Lift

Hij tilde 195 kg de lucht in, nu is Genkse student en ondernemer Belgisch kampioen powerliften

Alessio Pavone is bij de -66 kg (junior) Belgisch kampioen powerliften geworden. In de squat-discipline torste de 20-jarige Genkenaar liefst 195 (!) kg de lucht in. “Op het EK in Polen ga ik ook voor goud en wil ik 205 kg heffen.”

Marc Truyers

Dat Pavone gene gewone is, bewijzen de uitslagen op het afgelopen BK. Ook bij de open klasse (vanaf 24 jaar) kreeg niemand meer dan 195 kg de lucht in. “Mijn vorige record was 194 kg”, vertelt Pavone, die zich voor het BK moest kwalificeren. “Deze sport komt de jongste jaren fel op. Veel jongens zijn zelfs niet op het BK geraakt omdat hun resultaten niet goed genoeg waren.”

In het powerliften heb je naast de squat ook nog deadlift en bench press. “Op het EK in Polen, dat op 27 november plaatsvindt, wil ik mijn record in de squat nog verder scherpstellen naar 205 kg. In de bench press ga ik voor 145 kg en in de deadlift voor 240 kg. Voor iedere discipline krijg je drie pogingen.”

 ©  Lift

Aan zelfvertrouwen heeft Pavone, die vijfmaal per week traint, geen gebrek. “Ik ben er zeker van dat ik in november op het EK in de top drie zal eindigen, maar ik ben pas echt tevreden met goud. Waarom ik zo zeker ben? Mijn trainers en vrienden hebben de uitslagen van mijn tegenstanders geanalyseerd. Niemand geraakt aan mijn waardes, al kan ik natuurlijk altijd een slechte dag hebben. In augustus volgend jaar volgt dan de échte uitdaging op het WK in Roemenië.”  

Mens sana in corpore sano

Dat er ook een stevig brein schuilt in het afgetrainde lichaam van Pavone bewijzen zijn ondernemersskills. “Als sporter gebruik je altijd veel voedingssupplementen. Omdat mijn prestaties schommelden, ben ik me gaan verdiepen in de ingrediënten van die supplementen. Zo ben ik mondjesmaat tot een zelf gecreëerd supplement gekomen met pure en zuivere ingrediënten.”

“Dat liep zo goed dat ik ondertussen ook een bedrijfje heb opgericht. Dat ligt niet enkel in de lijn van mijn sport, maar is ook een aanvulling van mijn studies (Pavone studeert master TEW aan de UHasselt, nvdr.). Supplementen hebben doorgaans maar een klein effect op de prestaties van een atleet, maar elk detail telt.”

 ©  Lift

 ©  Lift

 ©  Lift

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer