Nog veel tomaten uit blik in de voorraadkast staan? Chef Peppe Giacomazza tipt 7 manieren om ze eindelijk te gebruiken
Zelfs als je koelkast of voorraadkast bijna leeg zijn, is de kans groot dat er nog heel wat tomaten in blik op je staan te wachten. Weet je nooit goed wat ermee te doen? De Italiaanse chef Peppe Giacomazza van restaurant La Botte in Genk alvast wel. “Je kan er alle kanten mee uit", vertelt hij. Maar wat maak je ermee buiten de klassieke bolognesesaus? Hij zet 7 bereidingen op een rijtje waarin je meteen nog heel wat andere restjes uit je koelkast mee opkookt.
Als je de tomaten nog moet kopen en ze nog niét in je voorraadkast hebt staan, dan tipt chef Peppe van restaurant La Botte in Genk om het etiket grondig te checken. “Je hebt liefst zoveel mogelijk de natuurlijke smaak van de tomaat in je mond, dus kijk of er geen toevoeging van extra suikers in het blik tomaten zitten. En verder geldt: hoe roder de tomaten zijn, hoe zoeter de smaak. Als je werkt met tomaten die goed rijp waren toen ze ingeblikt werden, dan hoef je geen suiker meer toe te voegen aan je gerecht. In bijna élk gerecht begin ik met de tomaten kort aan te stoven. Zo komt hun volle smaak beter naar voor.” En wat maak je er dan allemaal mee? Aan inspiratie van de chef is alvast geen gebrek.
1. De goedkoopste oplossing
De Italiaanse keuken staat bekend om zijn eenvoud en die troeven zitten allemaal verstopt in één basisrecept volgens onze Italiaans-Belgische chef. “Als je lekker wil eten voor heel weinig geld, is spaghetti pomodoro een topidee”, vertelt Peppe. “Voor minder dan 5 euro zet je dit gerecht voor vier personen op tafel. Je stooft een teentje look en een fijngesneden sjalot aan in een pan op een laag vuurtje. Daar doe je wat zout bij en dan laat je het rustig verder stoven. Na enkele minuutjes doe je de tomaten erbij, kook je de spaghetti en werk je het gerecht af met wat basilicum: een spotgoedkoop bordje vol zon.”
2. ‘Verloren brood’ op Italiaanse wijze
Bij de tweede bereiding met tomaten uit blik slaag je meteen twee vliegen in één klap: je gebruikt er zowel die blikken tomaten mee op, als dat je oud brood nieuw leven geeft. “Maak met beide ingrediënten bruschetta voor bij de apéro. Rooster het brood en maak een simpele tomatensaus die je op het brood uitsmeert met wat extra peper, zout en oregano.” Al lenen beide ingrediënten zich ook tot een volwaardige maaltijd. “Stoof op een zacht vuurtje wat ajuin en look aan, doe daar de tomaten bij en kruid met peper en zout. Dompel het oud brood vervolgens in de saus, doe er een bolletje mozzarella over en schuif even onder de grill.”
3. Eitje om dit gerecht te maken
In de categorie ‘goedkope recepten die snel klaar zijn’, scoren eieren altijd hoog. Bovendien zijn ze één van de beste superfoods die getipt worden als een middeltje om mooi ouder te worden, wat mooi meegenomen is. Chef Peppe maakt zeer graag uova al podomoro, een Italiaanse variant van de populaire shakshuka. “Opnieuw pak je de basis: look en ajuin. Doe daar de tomaten bij en kruid met peper en zout. Breek daarna per persoon een ei en laat even sudderen in de saus. Werk af met parmezaanse kaas en basilicum en je kan het opeten.” Ook een versie met vlees erbij is hier een makkelijke optie. “Je maakt gewoon hetzelfde recept, alleen ga je eerst de worst bakken. In Italië gebruiken we worst met venkelzaadjes, maar een gewone chipolata werkt ook. Haal de worst even uit de pan na het bakken en maak de tomatensaus in dezelfde pan, eventueel met wat venkelzaad.”
Lees verder onder de foto.
4. Groenten à volonté
Heb je nog wat overschotten groenten in je koelkast liggen? Dan komen die tomaten uit blik ook hier als geroepen. “Zowat alle groenten combineren prima met tomaten. “Eigenlijk kan je gewoon kijken naar wat je nog hebt liggen: courgette, aubergine, paprika, venkel, ... Gewoon even aanstoven en daarna een tiental minuten laten sudderen in de tomatensaus. Nog een makkelijk veggierecept met tomaten uit blik én hoofdzakelijk groenten in de hoofdrol: pasta alla norma! Hiervoor bak je de plakken aubergine eerst in de oven. Daarna stoof je look en chili aan in een pan, giet je er de tomaten uit blik bij en voeg je de gebakken plakken aubergine toe. Meng er een potje ricotta door en werk af met basilicum. Serveer alles met penne of andere buisjespasta.”
Als je tomatensoep nog beter wil laten doorsmaken, kook er dan eens een verse bouillon bij. Die smaken versterken elkaar.
5. Alles in de soep
Tomatensoep is natuurlijk een Belgische klassieker waarvoor we niet naar de Italiaanse keuken moeten afreizen. Maar ook daar heeft Peppe toch nog een tip voor: “Maak eens een bouillon voor de soep. Daarmee geef je die veel meer diepgang. Doe dat door bijvoorbeeld een kippenbil aan te stoven en laat die koken met prei, selder en wortel. Zorg ervoor dat de bouillon goed ingekookt is en je hebt een perfecte basis voor eender welke soort soep. Wil je er een volledige maaltijdsoep van maken? Doe dan bij de bouillon en het blik tomaten nog kippenballetjes of kleine pasta toe. Je zal zien: de bouillon- en tomatensmaak versterken elkaar.”
6. Tomaten bij het ontbijt
Die tomaten uit blik komen niet alleen van pas tijdens de lunch of het diner. Ook bij het ontbijt past de tomatensmaak perfect. “Bak bijvoorbeeld een omelet met spinazie of broccoli erin en draai het om. Voeg daar het blik tomaten aan toe. Zo krijg je een stevige maaltijd die toch ook nog licht is én je maag goed voelt. Het is meteen een mooie basis voor als je nog moet gaan sporten. Of de shakshuka-versie kan evengoed als ontbijt gegeten worden.”
7. Spaghetti bolognese
“Deze kent iedereen, maar ik kan hem niet niét tippen in dit lijstje. De pasta al ragù is de échte naam van bolognesesaus. Zelf gebruik ik voor dit gerecht het liefst van al verse tomaten, maar er zijn geen regels voor en veel Italianen kiezen ook voor tomaten uit blik. Het kan altijd een go-to-recept zijn als je voor de rest niet veel meer in huis hebt. Je kan het gerecht maken met verschillende soorten tomaten, maar veel mensen kiezen voor tomatenpuree omdat de saus dan wat dikker is en nog meer tomatensmaak heeft.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
-
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”