Nog altijd tientallen slachtoffers in behandeling en revalidatie

Een jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel ligt niemand na de eerste opname nog in het ziekenhuis. Maar verschillende patiënten zijn wel nog in behandeling. Ze moeten nog operaties ondergaan of verhuisden, zoals de Belgisch-Amerikaanse Karen Northshield, naar een revalidatiecentrum.

tg

Het laatste slachtoffer van de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016 heeft op 15 februari 2017 het ziekenhuis verlaten.

“Er verblijven wel nog een paar mensen in een revalidatiecentrum en mogelijk kunnen ook nog slachtoffers opnieuw worden opgenomen, als er bijvoorbeeld een prothese moet worden geplaatst”, zegt Els Cleemput, woordvoerder van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Bij de aanslagen van 22 maart 2016 vielen er uiteindelijk 32 doden en 324 gewonden. De hulpdiensten brachten 295 gewonden naar ziekenhuizen en 29 gewonden gingen op eigen kracht naar het ziekenhuis. Er werden 224 mensen in ziekenhuizen opgenomen. De overige 100 verlieten binnen de 24 uur het hospitaal, zo blijkt uit cijfers van de FOD Volksgezondheid.

Uit de debriefing na de aanslagen is gebleken dat de dag van de aanslagen 14 medische urgentieteams ingezet werden met 9 MUG-voertuigen, 92 ziekenwagens en 10 snelle interventieteams van het Rode Kruis. Helikopters van Brugge en Bras-sur-Lienne waren stand-by en 3 heli’s van Defensie hebben secundair vervoer van patiënten gedaan (van ziekenhuis van aankomst naar tweede meer gespecialiseerd ziekenhuis). Naar brandwondencentra bijvoorbeeld.

Spijkers en metaal in bommen

Volksgezondheid noteerde voor de verschillende patiënten in totaal 940 ligdagen op intensieve zorgen, 690 ligdagen in brandwondencentra en 2.431 ligdagen op normale ziekenhuisafdelingen.

De zware verwondingen waren deels te wijten aan het feit dat de terroristen nagels, vijzen en metaalafval in de bommen stopten. Net met de bedoeling om zoveel mogelijke slachtoffers te maken.

Marc Decramer, hoofd van het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven, zei daarover: “De verwondingen bij de patiënten die wij hebben opgenomen zijn brandwonden, fracturen en ook diepe snijwonden door enerzijds glas en anderzijds door de nagels en spijkers die men in die bommen had geplaatst.”

“Bij sommige slachtoffers werden spijkers in het lichaam gevonden, wat laat vermoeden dat de bommen met metalen versterkt zijn om een grotere impact te hebben en meer slachtoffers te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen