foto Saskia Vanderstichele

Vlaamse schrijfster Carmien Michels op shortlist Boekenbon Literatuurprijs

De verhalenbundel “Vaders die rouwen” van de Vlaamse Carmien Michels is bij de vijf kanshebbers om de Boekenbonprijs te winnen, een van de drie grote literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De andere vier boeken op de shortlist zijn van Nederlandse auteurs. Op 10 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Carmien Michels is de enige schrijfster uit Vlaanderen op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs, naast vier boeken van Nederlandse auteurs. “Vaders die rouwen” van Carmien Michels krijgt lof van de jury: “De met lef gecomponeerde, surreële verhalen van Carmien Michels paren kracht aan tederheid en sensitiviteit aan gruwelen en dat in een sfeervolle poëtische stijl.”

De verhalen in "Vaders die rouwen" gaan over vaders die tekortschieten, hun kinderen missen of hun eigen vaders achternahinken. De personages krijgen te maken met ziekte, stalking, foltering en klein, alledaags verdriet. Schrijver en performer Carmien Michels (°1990) praatte erover in het boekenprogramma "Brommer op zee" (VPRO). Hier te herbekijken.  

Dit zijn de vijf boeken op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022:

• Anjet Daanje - "Het lied van ooievaar en dromedaris"  
• Auke Hulst - "De Mitsukoshi Troostbaby Company"  
• Carmien Michels - "Vaders die rouwen"  
• Donald Niedekker - "Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost" 
• Niña Weijers - "Zelf doen" 

Op de longlist stond nog een tweede boek van een auteur uit Vlaanderen: "Honingeter" van Tülin Erkan.

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestaat uit recensenten, docenten en boekhandelaars. Het was een "rijk literair jaar", zegt de juryvoorzitter, Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD).  "Na uitgebreide beraadslagingen koos de jury voor vijf gedurfde werken. Alle vijf vertellen ze overtuigende verhalen, maar ze doen meer: elk werk overstijgt op een bepaalde manier grenzen, bevraagt wat literatuur vermag en legt met schijnbaar gemak diepere lagen bloot."

De winnaar van dit jaar wordt bekendgemaakt op 10 november. Vorig jaar won het boek "Op weg naar de Hartz" van Wessel te Gussinklo. In 2020 was dat "Zwarte schuur" van oek de Jong.

De Boekenbon Literatuurprijs (voorheen bekend onder de naam Bookspot-, AKO- of ECI-prijs) is een van drie grote literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied, naast de Librisprijs en de nieuwe Boonprijs. Alle drie zijn ze 50.000 euro waard.

Meest gelezen