© BELGA

Staking luchtverkeersleiders in paasvakantie “wellicht” van de baan

De stakingsaanzegging voor de luchtverkeersleiders van Belgocontrol waar ACV-Transcom mee dreigde, lijkt van de baan na een ontmoeting tussen de vakbonden en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) dinsdagavond.

“De minister stelde zich constructief op en trekt het professionalisme van de luchtverkeersleiders en het personeel niet in twijfel”, laat Kurt Callaerts van de christelijke vakbond weten. Er zou een akkoord zijn tussen de bonden en de minister maar over de inhoud wil de vakbondsman niets kwijt vooraleer de achterban geconsulteerd is. De stakingsaanzegging is “wellicht” wel van de baan, aldus nog Callaerts.

De christelijke vakbond had maandag gedreigd een stakingsaanzegging in te dienen indien hij geen gehoor vond bij de minister. De vakbond vond het niet kunnen dat er een “heksenjacht op de luchtverkeersleiders” bezig was en stelde dat de minister in de fout was gegaan omdat er bij een audit naar het banengebruik van de luchthaven die hij eerder besteld had, ook de vraag gesteld werd om luchtverkeersleiders individueel te horen.

De rel gaat over het gerechtelijk onderzoek naar het gebruik van de banen van de luchthaven van Zaventem. Het onderzoek, dat al sinds 2010 loopt, kwam tot stand na een klacht tegen onbekenden van omwonenden tegen een foutief gebruik van de start- en landingsbanen.

Just culture

Het gerecht stelt nu ook de vraag om de luchtverkeersleiders individueel te horen, maar dit druist in tegen de ‘just culture’, het principe binnen de luchtverkeersleiding dat iedereen zonder angst voor repercussies incidenten moet melden.

De woordvoerder van minister Bellot benadrukt dinsdagavond nog dat de minister zelf nooit de opdracht heeft gegeven voor een individueel verhoor van de luchtverkeersleiders, maar enkel een audit had gevraagd aan het Directoraat-generaal Luchtvaart, dat onder zijn bevoegdheid valt. Hij bevestigt ook dat de minister en de vakbond een constructief gesprek hadden. “De minister vindt dat de veiligheid van de luchtverkeersleiders primordiaal is, en hij gelooft in hun professionalisme”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER