Turnhout schakelt straatverlichting tijdens weeknachten uit om energie te besparen

De stad Turnhout gaat de straatverlichting binnenkort uitschakelen 's nachts op weekdagen. Ze doet dat om te besparen op energie. Daarnaast zullen gebouwen van de stad minder verwarmd worden en zal het douchewater in sportcentra en bij politie en brandweer minder warm zijn. 

De stad Turnhout zal volgend jaar naar schatting 9 miljoen euro meer moeten betalen dan gepland voor energie. Daarom heeft het stadsbestuur nu beslist om binnenkort de straatverlichting uit te schakelen tussen 23 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends op weekdagen. Op vrijdag en zaterdag zullen de lichten wel blijven branden. De stad hoopt zo 350.000 euro op jaarbasis te besparen.

We hebben eerst bekeken of we lichten konden dimmen, maar dat kan alleen in een deel van de straten, waar al LED-verlichting is

Francis Stijnen (CD&V), schepen voor Financiën Turnhout

Er is in overleg met netbeheerder Fluvius beslist om overal de lichten te doven. "We hebben eerst bekeken of we lichten konden dimmen, maar dat kan alleen als er op het hele net LED-verlichting zit en dat is nog maar in een deel van de straten", zegt schepen voor Financiën Francis Stijnen (CD&V). "Daarnaast is ook bekeken of we de verlichting op de hoofdstraten konden laten branden, maar dat vraagt blijkbaar heel wat ingrepen die veel tijd in beslag zouden nemen en dan hebben we geen onmiddellijk effect."

Koudere douches

Ook de verlichting van monumenten gaat uit. Wanneer dat precies allemaal zal gebeuren, wordt nog overlegd met Fluvius, maar het zal wel snel zijn. Vraag is of de Turnhoutenaren die vroeg of laat buiten moeten, zich nog veilig gaan voelen 's nachts op straat. "Daarom hebben we gezegd dat het tot 23 uur 's avonds mag blijven branden. Mensen met de avondshift tot 22 uur raken dan nog thuis met verlichting. En voor wie 's ochtends om 6 uur moet beginnen, doen we het weer aan om 5 uur."

Naast het doven van de straatverlichting neemt de stad nog maatregelen. "Onze eigen gebouwen zullen we voortaan nog maar tot 19 graden verwarmen. We gaan er ook streng op toezien dat verlichting niet nodeloos blijft branden. Daarnaast zal het douchewater in sportcentra en bij politie en brandweer nog maar 36 graden zijn in plaats van 38."

Meest gelezen