In Nederland stijgt de inflatie naar recordhoogte van 17,1 procent: "Leven is zeker duurder, maar dit is een overschatting"

In Nederland is de inflatie gestegen naar een recordhoogte van 17,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de Europees geharmoniseerde meetmethode. Nooit eerder was de inflatie er zo hoog, het vorige record van 13,7 procent dateerde van augustus dit jaar. "Het leven in Nederland is zeker duurder geworden, maar dit cijfer is wel een overschatting", zegt Hugo Erken van Raboresearch. 

Het dagelijks leven in Nederland is in september 17,1 procent duurder geworden. Nooit eerder liep de inflatie er zo hard op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste raming, op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. Een maand eerder liepen de prijzen op jaarbasis gemiddeld nog met 13,7 procent op.

De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.

"Komt vooral door de berekeningsmethode"

Volgens Hugo Erken, econoom bij Raboresearch, een onafhankelijk onderzoeksbureau van Rabobank, is dat inflatiecijfer een overschatting: "Wij denken dat het werkelijke cijfer wat lager ligt en dat heeft vooral te maken met de methodiek die het statistiekbureau CBS hanteert."

"De grootste factor voor de inflatie zijn de stijgende energiekosten en het CBS gaat er in haar berekening van uit dat alle huishoudens in Nederland een nieuw energiecontract hebben. Dat gaat dan om variabele contracten en die zijn inderdaad de laatste maand enorm in prijs gestegen in Nederland."

Om een accurater inflatiecijfer te krijgen, kijkt Erken liever naar de statistiek van de nationale rekeningen. Die statistiek ligt een stuk lager dan het Europese cijfer waar de CBS zich op baseert, maar helaas loopt men daar enkele maanden achter. "In juli was het verschil 4 procentpunt, de indicator van de nationale rekeningen gaf toen 7,2 procent aan en het statistiekbureau gaf toen een inflatie van 11,5 procent aan."

Groot verschil met België

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij CBS erkent dat die berekeningsmethode zeker meespeelt, maar wijst erop dat Nederland niet het enige land is dat op die manier de inflatie berekent. 

Bij ons steeg de inflatie afgelopen maand tot 11,7, dat is het hoogste cijfer in 47 jaar, maar toch nog beduidend lager dan in Nederland. "Dat komt ook omdat in Nederland bijna iedereen verwarmt op aardgas", aldus Van Mulligen. "In andere landen stoken veel mensen ook op stookolie en die prijzen zijn minder hard gestegen dan de aardgasprijzen." Ook in België verwarmen nog veel mensen op stookolie. Vorig jaar steeg de verkoop van stookolieketels zelfs met 35 procent. 

Tot slot wijst de econoom er ook op dat de Nederlandse energiemarkt enorm geliberaliseerd is, "waardoor leveranciers hun prijzen veel sneller kunnen verhogen dan elders in Europa".

Meest gelezen