Inflatie in eurozone stijgt naar nieuw record, hoge energieprijzen zijn grootste boosdoener 

De inflatie in de eurozone is voor de tweede maand op rij gestegen naar een recordhoogte. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor statistiek. De consumentenprijzen in de 19 landen van de eurozone lagen in september 10 procent hoger dan in september vorig jaar. Het vorige record dateert nog maar van vorige maand, toen lag de inflatie in de eurozone op 9,1 procent. Grote boosdoener zijn de hoge energieprijzen die op een jaar tijd met 40 procent zijn toegenomen. 

De inflatie in de Europese landen die de euro gebruiken, is in de dubbele cijfers gestegen doordat de prijzen van elektriciteit en aardgas de pan uit rijzen. Het gaat om de grootste prijsstijgingen sinds de registratie van de euro.

De energieprijzen zijn de grootste boosdoener, met een stijging van 40,8 procent ten opzichte van een jaar geleden. De prijs van voedingsmiddelen, alcohol en tabak steeg in de eurozone met 11,8 procent. De hogere prijzen ondermijnen de koopkracht van de consument, waardoor de dreiging voor een recessie tijdens de wintermaanden reëel wordt.

Eurostat baseert zich voor de berekening van de inflatie op de Europese HICP-cijfers. Die worden vaak gehanteerd om gemakkelijk vergelijkingen te kunnen maken tussen Europese landen, maar komen niet altijd overeen met de nationale cijfers. Zo gaf Statbel, het Belgische statisbiekbureau, gisteren bij ons een inflatie van 11,27 procent aan voor september, terwijl Europa spreekt over 12 procent inflatie. Hoe dan ook zit België que inflatie duidelijk boven het gemiddelde in de eurozone.

Impact van de oorlog in Oekraïne

De inflatie werd aangewakkerd door de gestage vermindering van de levering van aardgas uit Rusland en door knelpunten bij de levering van grondstoffen en onderdelen nu de wereldeconomie zich herstelt van de COVID-19-pandemie. Door de Russische bezuinigingen zijn de gasprijzen zo sterk gestegen dat energie-intensieve bedrijven zoals de kunstmest- en staalindustrie zeggen dat zij sommige producten niet meer met winst kunnen produceren. 

Ondertussen zorgen de hoge prijzen voor nutsvoorzieningen, voedsel en brandstof ervoor dat consumenten minder geld hebben om aan andere dingen uit te geven. 

Meest gelezen