Fort Myers, Florida
AFP or licensors

Na dodelijke passage in Florida is orkaan Ian aan land gegaan in South Carolina, president Biden roept noodtoestand uit

Na zijn dodelijke doortocht door Florida, is orkaan Ian deze namiddag aan land gegaan in Georgetown, in de Amerikaanse staat South Carolina. Ian is ondertussen minder krachtig, maar toch wordt gevreesd voor schade door hevige regenbuien en felle wind. President Joe Biden heeft de noodtoestand afgekondigd.

Orkaan Ian, die eerder deze week al slachtoffers maakte in Cuba en de Amerikaanse staat Florida, is aangekomen in South Carolina. Volgens het National Hurricane Center kwam het oog van de orkaan vanmiddag aan land in Georgetown, met windsnelden van 140 kilometer per uur. Een pak lager dan de windsnelheden tot 240 kilometer per uur woensdag, wanneer orkaan Ian over Florida raasde.

Verschillende gebieden in de kuststad Charleston stonden al onder water, nog voor orkaan Ian aan land kwam. Twee zeepieren werden vernield. Ook in North Carolina zijn er al hevige regenbuien. Meer dan 55.000 inwoners zitten er zonder stroom.

Charleston is - net zoals Fort Myers in Florida (foto) - met zijn vele baaien zeer kwetsbaar voor overstromingen.
Public Domain

President Biden heeft in South Carolina alvast de noodtoestand afgekondigd. Hij heeft de federale hulpdiensten ook de opdracht gegeven om paraat te staan om de lokale hulpdiensten te ondersteunen. "Het hele weekend lang zullen uitlopers van Ian in het hele noordoosten van de VS langs de kusten voor extra wind en regen zorgen", weet correspondent Björn Soenens.

Grote ravage en slachtoffers in Florida

Eerder deze week liet Ian al een spoor van vernieling achter in Cuba en in de Amerikaanse staat Florida. In Florida kwam Ian aan land als een orkaan van categorie 4, de op een na hoogste categorie. De ravage is er enorm en meer dan 2 miljoen huishoudens zitten nog steeds zonder stroom. Het dodental wordt ondertussen geschat op 21. 

BEKIJK - Orkaan Ian laat een spoor van vernieling achter in het zuiden van Florida:

Videospeler inladen...

Hoeveel dodelijke slachtoffers er exact te betreuren vallen, is niet duidelijk. Onder meer door het uitvallen van de stroom op veel plaatsen, is het er moeilijk communiceren. "Veel mensen worden bijvoorbeeld ook als vermist opgegeven, gewoon omdat men ze niet kan bereiken", verduidelijkt Soenens.

Volgens president Biden was het mogelijk wel "de dodelijkste orkaan uit de geschiedenis van Florida". Hij heeft de situatie in de staat Florida ook uitgeroepen tot grote ramp. Daardoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële hulp en andere hulpmiddelen, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis. Biden heeft federale hulp opgeroepen om lokale hulpverleners te ondersteunen bij reddingsoperaties.

BEKIJK - Hoe storm Ian een spoor van vernieling trok in Fort Myers. Sleep het balkje van links naar rechts om voor en na te zien:

Meest gelezen