Nieuwe "noodschool" voor buitengewoon onderwijs in Antwerpen: 214 nieuwe plaatsen vanaf volgend schooljaar

Vanaf volgend schooljaar opent in Antwerpen een nieuwe noodschool voor het buitengewoon onderwijs. Zo komen er 214 extra plaatsen bij voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of een autismespectrumstoornis. Het gaat om tijdelijke infrastructuur, want de noodschool komt er in afwachting van de bouw van een school die in 2029 af moet zijn.

Vandaag staan er heel wat kinderen op de wachtlijst voor een plek in het buitengewoon onderwijs. Vooral voor kinderen met een verstandelijke beperking (Type 2) en kinderen en jongeren met autismespectrumstoornis (Type 9) is er veel vraag naar een plek in een aangepaste school."We hebben de afgelopen jaren al gezorgd voor heel veel extra capactiteit in het buitengewoon onderwijs, maar het is nog niet voldoende. De vraag loopt alsmaar op", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts daarover.

Om aan de grote noden tegemoet te komen staat in Antwerpen de bouw van een nieuwe school gepland. Die moet af zijn tegen 2029. Maar om ook in de tussentijd al een oplossing te kunnen voorzien, hebben het Antwerpse stadsbestuur en de Vlaamse overheid beslist om alvast een "noodschool" te openen vanaf volgend schooljaar. Die komt op dezelfde plek als de definitieve school, namelijk aan de Columbiastraat op Luchtbal in Antwerpen. In die noodschool zullen 214 plekken zijn, specifiek voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of met autismespectrumstoornis. Het is de bedoeling dat die op 1 september 2023 de deuren opent.

Containers als klaslokaal

"We doen gewoon het maximaal mogelijke om met initiatieven allerhande en een beetje creativiteit voor extra plaatsen te zorgen", aldus Weyts. "Aanvankelijk zal dat zijn in de vorm van een noodoplossing. We gaan gebruik maken van zogenaamde mobiele units, of containers zoals dat soms oneerbiedig wordt genoemd. Gelukkig zijn de containers van vandaag wel heel luxueus en comfortabel, dus dat maakt wel mogelijk dat er kwaliteitsvol onderwijs wordt georganiseerd. En op termijn maken we dus ook werk van een volledig nieuw schoolgebouw."

De Vlaamse overheid trekt in totaal 8,5 miljoen euro uit om dit project mogelijk te maken. Daarnaast investeert ook de Stad Antwerpen 4,5 miljoen euro. Burgemeester Bart De Wever reageert tevreden. "Als burgemeester was het voor mij ondraaglijk dat we deze kwetsbare kinderen geen gepast onderwijs konden geven in onze stad. Ik ben dan ook zeer blij dat Vlaanderen en Antwerpen hun krachten verenigen en verantwoordelijkheid opnemen ten aanzien van deze kinderen en hun ouders. Met deze nieuwe school geven we hen perspectief en pakken we de wachtlijsten echt aan."

Met deze nieuwe school geven we kinderen en ouders perspectief, en pakken we de wachtlijsten echt aan

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels is ook blij met deze oplossing. "Het werk is nog niet af, maar ik ben zeer blij dat we door die samenwerking vanaf volgend schooljaar 214 nieuwe plaatsen kunnen voorzien. Dat gaat om structurele plaatsen. Hiermee is de wachtlijst niet volledig weggewerkt maar zetten we wel een grote stap in de goeie richting. Elk plekje telt.”

Meest gelezen