© BELGA

“Burgemeesters kunnen het best beoordelen wat hun stad of gemeente nodig heeft”

Catherine De Bolle, de energieke baas van de federale politie, vindt dat het model dat haar korps sinds een jaar toepast in de Brusselse kanaalzone van Molenbeek en zeven aangrenzende gemeenten in heel België moet worden uitgerold. Dat wil zeggen: een intensieve samenwerking tussen de federale en de lokale politie, de stadsdiensten en daarbij ook nog een aantal organisaties uit het middenveld die zich bezighouden met preventie.

Lex Moolenaar

We gaan mevrouw De Bolle zeker niet tegenspreken. Als je naast de handhaving van de openbare orde en de aanpak van strafbare feiten ook wil werken aan minder zichtbare kankers van de samenleving zoals terrorisme en extremisme, dan kom je er niet met blauw op straat. Een integrale aanpak van de veiligheid is dan onontbeerlijk. En daarbij moet je een beroep doen op alle mogelijke diensten uit het middenveld die informatie kunnen aanreiken en die ook kunnen helpen om problemen zoals radicalisering, drugsverslaving en andere bedreigingen voor de samenleving op te vangen.

Zo’n aanpak is moeilijk. Hij vergt heel veel overleg en ook sturing door de lokale besturen. Er is samenwerking voor nodig van de lokale en de federale politie, de sociale en economische inspectie en een aantal stedelijke of gemeentelijke diensten. In de Brusselse kanaalzone zijn het voorbije jaar 1.600 vzw’s, 8.600 woningen en 22.600 mensen gecontroleerd, met 880 pv’s tot gevolg. Het aantal vaststellingen van extremisme, huisjesmelkerij, drugsmisbruik, sociale fraude en overtredingen van de vreemdelingenwet ging spectaculair omhoog.

We hadden u graag verteld hoe die fenomenen in Antwerpen evolueren. De cijfers die een vergelijking met Molenbeek en de andere Brusselse gemeenten mogelijk zouden maken, hebben we voorlopig nog niet gekregen. Maar we weten wel dat de integrale aanpak in steden zoals Antwerpen en Mechelen al een jaar of vijftien wordt gehanteerd in het zonaal veiligheidsplan. Politie, gerecht en stadsdiensten werken daarin nauw samen. Alleen de inbreng van het middenveld kan beter om het preventieve luik te versterken.

De burgemeesters leiden in dit verhaal de dans. Zij kunnen het best beoordelen wat hun stad of gemeente nodig heeft. De succesvolle rekrutering van allochtone politiemensen voor het Antwerpse korps, waarover wij de voorbije dagen berichtten, is een goed voorbeeld. De belofte van Catherine De Bolle dat de federale politie bereid is om bij te springen, is bij ons niet in dovemansoren gevallen. Onze politiewerking kan er alleen maar beter van worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER