"De zevende dag" deze week niet op antenne door vakbondsactie

Komende zondag is er geen uitzending van "De zevende dag" op Eén. De VRT kreeg van de drie VRT-vakbonden het signaal dat er op 2 oktober een spontane stakingsactie zal plaatsvinden bij "De zevende dag". De vakbonden protesteren zo tegen de implicaties voor de VRT in de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. De vakbonden vrezen dat de werkingsmiddelen van de VRT niet worden geïndexeerd en ze zijn daar ongerust over. De stakingsactie valt onder de stakingsaanzegging van 27 april 2022.

"De Vlaamse regering mag dit beschouwen als een waarschuwingsactie", zeggen ACOD-VRT, ACV-VRT en VSOA-VRT in een gezamenlijk persbericht. "Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft ons beloofd om het probleem van de niet-indexering op tafel te leggen. Het resultaat? Alweer gebroken beloftes. Wij kunnen deze besparingen niet langer slikken. Als er geen structurele en duurzame oplossing uit de bus komt, zullen we ook na zondag nog acties ondernemen. En dan niet enkel bij "De zevende dag" deze keer, maar met de hele VRT. De burger heeft recht op een volwaardige openbare omroep en dus wordt het tijd dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid neemt en onze werkingsmiddelen indexeert."

Zoals overal stijgen ook bij de VRT de kosten door de torenhoge inflatie, merken de vakbonden aan. Toch besliste de Vlaamse regering bij haar begrotingsakkoord om de werkingsmiddelen van de openbare omroep opnieuw niet te indexeren, hekelen ze. "De VRT kreeg al een besparingsplan van circa 25 miljoen euro opgelegd, daar komt nu nog eens een gelijkaardig bedrag bovenop. De compensatie die de Vlaamse regering aankondigt, is een aalmoes en zal bovendien nooit voldoende zijn want deze is eenmalig terwijl we met een structureel probleem zitten."

De niet-indexering van de werkingsmiddelen kost de VRT dit jaar minstens 20 miljoen euro en blijft verder oplopen dankzij de hyperinflatie, gaan de vakbonden voort. "Dat is evenveel als het besparingsplan waardoor de openbare omroep het al met 250 personeelsleden minder moet doen en waardoor "Thuis" geprivatiseerd zou worden en de regionale ochtenduitzendingen van Radio 2 geschrapt worden. Wat zou de VRT nù dan moeten doen. Nog een dagelijks programma schrappen, zoals "Iedereen beroemd" of "Karrewiet"? Geen Ronde Van Vlaanderen meer uitzenden? Of diensten zoals CRW (medewerkers zoals cameramensen, klanktechnici en studiomeesters, nvdr.) verkopen? En het opnieuw met minder collega’s doen? Hoe moeten zij hun energiefactuur dan nog betalen? De niet-indexatie duwt ons maand na maand verder de dieperik in, tot het licht uitgaat."

"Met de actie van zondag willen de CRW-medewerkers en de drie vakbonden ook aandacht vragen voor de andere besparingen die de Vlaamse regering door de onvolledige indexering van budgetten doorvoert. Het jeugdwerk trekt aan de alarmbel, kinderen zitten te bibberen in de klas, de zorg zit met de handen in het haar en de regering zet ook het mes in andere openbare diensten en lokale besturen. Dat zullen de mensen allemaal voelen: in hun portemonnee en aan de dienstverlening. Wij geven dit signaal daarom ook uit solidariteit met al die mensen en sectoren die in de die door de Vlaamse regering letterlijk in de kou worden gezet."

Meest gelezen