Direct naar artikelinhoud
NieuwsDefensie

Stafchef Belgisch leger voorstander van herinvoering militaire dienstplicht: ‘Nadenken over de situatie’

Admiraal Michel Hofman.Beeld Tim Dirven

Admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, is er voorstander van om de militaire dienstplicht opnieuw in te voeren. In een interview met de RTBF noemt de legertopman dat ‘logisch’, in het licht van de huidige situatie waarbij Europa door Rusland wordt bedreigd. Minister van Defensie Ludovine Dedonder (PS) noemt die herinvoering evenwel ‘niet aan de orde’

De Belgische militaire dienst is in ons land afgeschaft in 1992. Dat was volgens Hofman een gevolg van de val van de Berlijnse muur, en het einde van de Koude Oorlog. Maar nu Rusland onder leiding van president Vladimir Poetin het westen opnieuw openlijk bedreigt, is de situatie veranderd, zegt Hofman.

Lees ook:
Een ballistisch raketschild en nog zoveel meer: België maakt miljarden vrij voor zieltogend leger

“We moeten nadenken over de situatie. We kunnen de argumenten die tot de afschaffing hebben geleid opnieuw in overweging nemen, en ons dan afvragen of we militaire dienstplicht opnieuw kunnen invoeren. De noodzaak kan ontstaan dat we het grondgebied van de NAVO of van Europa moeten verdedigen, wat een dienstplicht zou rechtvaardigen. Het zou logisch zijn”, zegt Hofman.

Hij voegt er wel aan toe dat een herinvoering niet van vandaag op morgen mogelijk is. “Het zou morgen niet kunnen, maar de komende jaren wel. Er zijn budgetten, uitrusting en manschappen nodig om de dienstplichtigen op te leiden.”

Bovendien is er politiek weinig animo om de legerdienst opnieuw in te voeren, zo blijkt. “De dienstplicht is vandaag helemaal niet aan de orde en ligt ook niet op tafel”, zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “We volgen de internationale ontwikkelingen met betrekking tot Rusland uiteraard op de voet, en we moeten volop inzetten op de-escalatie om erger te voorkomen.”